Što zapravo znači kada vas mačka ugrize?

Ljubimci 15. ruj 202316:10 0 komentara
Unsplash

Nije ugodno ako imate mačku koja jedva čeka ugristi vas.

Nije neuobičajeno da mačke grizu. Mnogo je razloga zašto bi mačka mogla iznenada početi gristi, naizgled ni s čim izazvana. Važno je razumjeti da mačka ne grize uvijek iz agresije.

Mačke su prirodni grabežljivci i kao takve naizgled agresivne radnje poput griženja, napadanja i hvatanja pandžama čine velik dio njihove igre. Dopuštanje i poticanje ovog prirodnog instinkta važno je za mačke, ali tanka je linija između stimuliranja igre i dopuštanja agresivnog ponašanja.

Zašto mačke grizu?

Mačke obično grizu jer šalju poruke ili žele da prestanete nešto raditi. Važno je razumjeti što vaša mačka komunicira! Kada mačke grizu, one vam govore da ne uživaju u kontaktu koji primaju. Za mačke postoji tanka linija između ugodnog i iritantnog maženja.

Iznenadni ugriz mačke prilikom maženja

Jedna od najčešćih pritužbi vlasnika mačaka je iznenadna promjena stava do koje može doći tijekom maženja: jedne sekunde mačka može voljeti pažnju, sljedeće će vam pucketati prstima! Teško je reći kada je mački dosta milovanja, ali ako naučite čitati govor tijela vaše mačke, lakše ćete znati kada bi ugriz mogao uslijediti.

Vaša mačka u ovoj situaciji šalje poruku: dosta im je. Dok vlasnik može misliti da je ugriz došao niotkuda, za mačku je to sasvim razumljivo. Smanjujete vjerojatnost da će ponovno ugristi poštujući to i puštajući svoju mačku da radi svoje, umjesto da inzistirate na daljnjoj ljubavi.

Mačka grize dok se igra

Mačke često grizu tijekom igre jer time izražavaju svoj prirodni lovački instinkt.

Za mačiće su ugrizi normalna ponašanja u igri. Ovako se igraju sa svojim prijateljima iz legla i majkama i oponašaju kako napadaju, grabe i grizu svoj plijen, piše Purina.

Možete obeshrabriti takvo ponašanje tako što ćete ih pohvaliti za nježnu igru tijekom sesija zbližavanja. Kad god se vaša mačka uključi u igru u kojoj koristi svoje šape, ali ne i kandže ili zube, nagradite je s mnogo nježnosti i nagradom ili poslasticom.

Agresivni ugriz mačke

Iako će ugriz mačke često biti samo ugriz upozorenja ili igra s previše uzbuđenja, ponekad može postati izraz agresije. Grizenje tijekom igre prilično je lako razlikovati od agresivnog ponašanja: ovi mali ugrizi neće uzrokovati veliku štetu i brzo prestanu. Agresivne mačje ugrize prate i drugi znakovi da je vaša mačka u borbenom stanju, bilo da je usmjereno prema osobi ili drugoj životinji.

Važno je spriječiti mačke da grizu iz agresije. Vaš bi ljubimac trebao naučiti da takvo ponašanje nije prihvatljivo ili će ga nastaviti koristiti kao način izražavanja straha ili frustracije. Čak i kada mačku naučite da prestane gristi, sve životinje mogu povremeno zaboraviti lekciju i djelovati instinktivno. Uvijek nagradite dobro ponašanje poslasticama i nikada ne pokušavajte fizički disciplinirati svog ljubimca: na taj način neće shvatiti poruku.

Agresivno grizenje često će biti popraćeno siktanjem, pljuvanjem i obrambenim, izvijenim držanjem. Pokušajte ne dopustiti situacije u kojima vaš ljubimac postaje agresivan. Vjerojatnije je da će se to dogoditi s mačkama na otvorenom koje se susreću s teritorijalnim sporovima ili s mačkama koje su u prošlosti bile zlostavljane i koje se lako uplaše.

Kako spriječiti da vas mačka ugrize

Možete im pomoći da uvježbaju ovaj prirodni instinkt tako što ćete im dati igračke koje mogu gristi i hvatati kandžama, što će ih onda odvlačiti od vaših ruku i nogu. Kada vaša mačka koristi svoje igračke za ugrize i hvatanje kandžama, dobro ponašanje nagradite nježnošću i poslasticom.

Faza grizenja kod mačića

Nemojte se brinuti kada vaš mačić počne gristi i napadati druge životinje ili kada se tako ponaša tijekom igre s vama.

Za sve mačke, čin igre i borbe čini veliki dio njihove igre. Oni tumače te sklonosti kao prirodni instinkt: vježbaju za dan kada će trebati loviti svoj plijen, iako za domaće mačiće taj dan vjerojatno nikada neće doći! Iako je ovo prirodni instinkt koji treba poticati kod mladih mačića, nikada nemojte ostaviti dojam da je u redu gristi ljudske prste na rukama i nogama.

Odvratite pozornost od ljudskih prstiju na rukama i nogama dajući mačićima puno igračaka za vježbanje i nagradite ih za to. Učiti mačiće od vrlo rane dobi da griženje nije prihvatljivo, najučinkovitiji je način da naučite mačku da prestane gristi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!