Mlada violončelistica Hana Rabadan zasjala na prestižnom natjecanju. “Ovo je senzacija!”

Kultura 22. velj 202413:16 0 komentara
Privatni album

U Zagrebu je, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, od 12. do 16. veljače održano 12. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenika Papandopulo, najprestižnije takvo koje okuplja klasične glazbenike u dobi do 30 godina. Organizator je Hrvatski glazbeni savez UNISON uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Riječ je o jednom od najzahtjevnijih ovdašnjih natjecanja klasične glazbe, a pobjednici nerijetko ostvare bogate međunarodne karijere. Ove godine natjecanje je održano u trima kategorijama gudačkih instrumenata – violini, violi i violončelu.

Kandidate je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud u sastavu Goran Končar, Anđelko Krpan, Leonid Sorokow, Milan Čunko, Wladimir Kossjanenko, Krešimir Pustički, Krešimir Lazar, Monika Leskovar i Branimir Pustički.

Najmlađa natjecateljica

Pravu senzaciju izazvala je mlada, 16-godišnja violončelistica Hana Rabadan osvojivši prvo mjesto u svojoj kategoriji, a u konkurenciji starijih i iskusnijih glazbenika.

U toj je kategoriji nastupilo četvero finalista, svi na vrlo visokoji izvedbenoj razini. Treću nagradu osvojili su Karla Jelena Miličević i Vid Krpan, drugu Sara Čano, a prvu Hana Rabadan koja je ujedno bila najmlađa natjecateljica. Svirala je djela Bacha, Ligetija, Piattija, Šostakoviča, Papandopula, Haydna i Elgara.

Privatni album

Svira od sedme godine

Zagrepčanka Hana Rabadan violončelo svira od svoje sedme godine. Pohađa Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog u klasi prof. Dalibora Crnogorca, a i odlična je učenica X. gimnazije “Ivan Supek” u Zagrebu.

“Mislim da je ovo senzacija jer na natjecanju sudjeluju studenti muzičke akademije i profesionalni glazbenici”, kazao je njezin profesor Dalibor Crnogorac.

Impresivan niz nagrada

Hana već ima impresivnu nisku nagrada. Četiri puta zaredom osvajala prvo mjesto u kategoriji violončela na Državnom natjecanju Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Dvaput je dobila Oskara znanja, dvaput osvojila zlatnu medalju na Međunarodnom natjecanju Bistrički Zvukolik, dvaput je osvajala prva mjesta i na međunarodnim natjecanjima Rudolf Matz i Daleki akordi te jednom treće mjesto na Međunarodnom natjecanju Antonio Janigro.

U dva navrata nastupala je sa Zagrebačkim solistima, a u sklopu ciklusa Hrvatske glazbene mladeži (HGM) dvaput je nastupila solistički uz pratnju Gudačkog orkestra HGM-a. Lani je na Muzičkoj akademiji održala svoj prvi solistički recital.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!