Neobičan i neugodan simptom koji upućuje na visok kortizol, hormon stresa

Lifestyle 11. tra 202422:13 0 komentara
Unsplash/Fleur Kaan

Hormon stresa kortizol vrlo je važan hormon u tijelu jer regulira kako organizam reagira na stresne situacije. Zato je i poznat kao hormon stresa, a kada nije u balansu, moguće su mnoge neželjene posljedice. Jedna od njih je prilično neočekivana, a neugodna – dlačice na bradi kod žena.

Naime, kada je u pitanju disbalans hormona, Cushingov sindrom možda nije čest kao sindrom policističnih jajnika, ali kod žena je triput veći rizik da će ga razviti. A to je sindrom koji uzrokuje veliku razinu hormona kortizola.

Simptomi su obično te dlačice na licu, to jest. na bradi, ali mogući znaci su i povećanje tjelesne težine, strije, modrice koje se lako pojavljuju na koži, slabost mišića ili kostiju.

Može se pojaviti kao neželjeni efekt uzimanja određenih lijekova ili rjeđe zbog tumora, ali i iz drugih razloga, piše Nova.rs. 

U svakom slučaju, neizmjerno je važno obratiti se stručnjaku ako posumnjate na neki problem s hormonima ili generalno imate neke teškoće jer što prije dobijete pravu dijagnozu i terapiju, prije ćete riješiti problem i spriječiti komplikacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!