Ponekad je “nepomaganje” najbolja opcija: Evo kako biti dobar gost

Lifestyle 02. pro 202307:22 0 komentara
Unsplash/Kelsey Chance

Kada posjećujemo blagdanske zabave koje organiziraju prijatelji i voljene osobe, mnogi od nas zaista žele biti "dobri" gosti. Može se činiti očiglednim da bismo, kako bismo zaista briljirali u cijeloj stvari s gostima, trebali biti željni pomoći našim domaćinima u kuhinji, s posluživanjem hrane i pića te s pospremanjem nakon zabave. Ali svatko tko je proveo vrijeme pažljivo planirajući svečanu večeru za kraj godine može vam reći da dobronamjerni "pomagači" ponekad mogu izazvati više problema i stresa za domaćina.

Dakle, što možete učiniti da stvarno pomognete domaćinima prije, tijekom i nakon velikog dana? Pitali smo skupinu profesionalnih organizatora događaja i voditelja pravila ponašanja o tome što njihovi gosti na zabavi smiju i ne smiju raditi, a evo što oni preporučuju.

Obvezno odgovorite na poziv na vrijeme

“Biti dobar gost počinje puno prije početka zabave”, rekla je Lisa Mirza Grotts, certificirana stručnjakinja za bonton. Ako se u pozivnici (bez obzira dolazi li poštom, e-poštom ili SMS-om) od vas traži da odgovorite, učinite to dovoljno prije nego što domaćin mora posegnuti za potvrdom vašeg dolaska.

Faza poziva na zabavu također služi kao glavna prilika za domaćine da razjasne ton događaja i postave očekivanja za goste. Domaćini koji ne žele da im gosti pomažu tijekom zabave mogu “natuknuti da je sve sređeno” odmah na pozivnici, prema Lauri Windsor, osnivačici Laura Windsor Etiquette & Protocol Academy u Londonu. Windsor predlaže ovu frazu: “Vrijeme je slavlja. Sve je organizirano, od hrane do pomagača, tako da sve što trebate učiniti je ponijeti sebe i uživati ​​u večeri!”, piše Huffpost.

Razmislite o ponudi pomoći domaćinu unaprijed

Pitati domaćina možete li mu pomoći oko datuma događaja može biti naporno, ali proširiti tu ponudu dok domaćin još planira zabavu i sastavlja detalje može se pokazati korisnijim.

“Ako ste netko tko voli pomoći, kontaktirajte domaćina unaprijed i ponudite svoju pomoć”, rekla je Jodi RR Smith, savjetnica za bonton i predsjednica Mannersmitha. “Na ovaj način domaćin može dodijeliti zadatak unaprijed ili znati (prije vremena) da je dostupan dodatni par ruku.”

Nemojte se pojavljivati ​​ranije

Poriv da se rano pojavite na blagdanskoj zabavi i pomognete u postavljanju blagdanskog stola dolazi iz ljubaznosti, ali Windsor upozorava da ovaj navodno nesebičan čin domaćin vjerojatno neće tako lako primiti.

“Dolazak ranije na događaj kako bi se pomoglo domaćinima je bezobzirno”, rekla je. “Nijedan gost ne bi trebao doći ranije.”

Poštujte vrijeme početka događaja i dođite unutar 10-15 minuta od vremena navedenog na pozivnici. “Ako na pozivnici piše 19:15, gosti bi trebali doći između 19:25 i 19:30. Ako se rano pojavite, domaćini možda još nisu odjeveni ili pokušavaju predahnuti 10 minuta nakon priprema u posljednjem trenutku”, savjetuje Windsor.

Ne donosite buket cvijeća

Čak i ako vaša najbolja prijateljica, vaša svekrva ili vaš šef apsolutno obožavaju svježe cvijeće, odolite porivu da sa sobom ponesete buket kao poklon domaćinu. Kada gosti stignu s cvijećem, domaćin “mora prestati s onim što radi da bi se brinuo za cvijeće” tako što će morati pronaći vazu, podsjetila nas je Windsor. Umjesto toga, promišljena gesta bila bi “poslati svoje dobre želje dan nakon zabave”.

U redu je ponuditi pomoć tijekom događaja, ali nemojte inzistirati

Možda se pitate: Govorimo li vam stvarno da ne nudite pomoć tijekom blagdanske zabave? Iskreno, ne. Ponuda podrške “uvijek se smatra pristojnom i punom poštovanja te će se cijeniti čak i ako se odmah odbije”, rekla je Emily Coyne, certificirana organizatorica vjenčanja i događaja.

Ipak, važno je uzeti u obzir svoje izražavanje i stil događaja. Na primjer, ako na zabavi rade profesionalni ugostitelji i poslužitelji, pitanje možete li pospremiti suđe sa stola ili napuniti perilicu posuđa moglo bi zvučati nepotrebno. Ali Smith kaže da je fraza koju bi gost mogao upotrijebiti: ‘Što mogu sada učiniti da vam olakšam život?'”

Oana Borcoman, profesionalna organizatorica događaja, slaže se. “Nemojte nastaviti inzistirati ako je gesta odbijena. Pravi domaćin želi da njegovi gosti uživaju i da ne rade, pa bi zbog inzistiranja vašem domaćinu moglo biti neugodno”, upozorila je.

Samo naprijed i dajte ponudu, ali ako vam domaćin kaže da ima sve isplanirano i da biste trebali samo uživati ​​u zabavi, vjerujte mu na riječ.

Budite svjesni govora tijela domaćina

Neki domaćini prihvaćaju ponude za pomoć od gostiju jer ne mogu smisliti lijep način za odbijanje. Ali ako kao gost želite biti od iskrene pomoći, a ne dodatnu stvar koja zauzima kuhinjski prostor, pripazite na govor tijela domaćina, preporučuje Window.

Tragovi koji pokazuju da bi domaćin stvarno više volio da se vratite u dnevnu sobu i popijete još jedno piće ili se pridružite društvenoj igri mogu uključivati ​​”manje kontakta očima, malo agresivniji govor tijela ili davanje odgovora jednom riječi”. Windsor također spominje suptilne savjete poput: “Mogu zauzeti više prostora tako što će, na primjer, staviti ruke na struk ili držati noge razdvojene dok stoje. Također, pripazite na njihove izraze lica: sigurno se neće smiješiti, možda će izgledati malo iznervirano i možda će se odmaknuti od vas u drugu prostoriju (u biti da se potpuno udalje od vas).”

Opet, ako domaćin, kako Windsor kaže, “inzistira da odete i uživate s ostalim gostima i da ne propuštate svu zabavu”, poslušajte ih.

Družite se i održavajte pozitivne vibracije

Na zabavi ste kao gost i najkorisnija stvar koju možete učiniti za svog domaćina je da u potpunosti ostanete u ulozi gosta. Pobrinite se da zabava ostane živahna, prijateljska i zabavna.

“Kao gostu, vaš posao je da se družite”, rekla je Windsor. “Razgovarajte o zanimljivim temama i klonite se negativnih ili osobnih tema. Ako vidite gosta koji se čini sramežljivim, uključite ga u razgovor i neka se osjeća kao kod kuće.”

Kad zabava završi, nemojte se zadržavati

Na kraju večeri možete dati još jednu posljednju ponudu za pomoć domaćinu u pospremanju prostora. Ali ako odbiju, “nemojte se zadržavati. Pripazite na naznake da domaćini žele prekinuti večernje veselje, poput zijevanja, stišavanja/isključivanja glazbe, pojačavanja svjetla. Mnogi domaćini su previše pristojni da bi rekli ljudima da je vrijeme za polazak, pa je odgovornost gosta da ode u prikladno vrijeme”, savjetovala je Windsor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!