Greška koji mnogi uporno ponavljaju: Stručnjaci objasnili zašto je ovo najgora lozinka

Tehnologija 04. sij 202410:44 0 komentara
Pexels

U današnjem digitalnom svijetu, ne može se dovoljno istaknuti važnost stvaranja i održavanja sigurnih i složenih lozinki. Ovaj vodič će vas provesti kroz razloge zašto "123456" nije prihvatljiva lozinka, razbiti neke uobičajene mitove o lozinkama i pružiti nekoliko savjeta o tome kako stvoriti sigurnu lozinku.

Razumijevanje važnosti sigurnih lozinki

Sigurnost je od ključne važnosti u digitalnom dobu. Svaki put kada stvaramo račun, ispunjavamo obrazac ili jednostavno surfamo internetom, ostavljamo digitalni trag kojim se može doći do nas.

Kriminalci neprestano tragaju za osjetljivim informacijama koje mogu iskoristiti i upravo zato je stvaranje sigurnih lozinki od iznimne važnosti, ističu veterani internetske sigurnosti McAfee.

Zamislite svoju lozinku kao prvu liniju obrane protiv potencijalnih napadača. Kada su vaše lozinke slabe ili predvidljive, poput “123456”, praktički otvarate svoja vrata kriminalcima.

Iako pamćenje složenih lozinki može djelovati kao neugodnost, razmislite o potencijalnoj šteti koja bi mogla nastati ako vaše osobne ili financijske informacije dospiju u krive ruke.

Zašto “123456” nije dobra lozinka?

Neki bi mogli tvrditi da je “123456” dobra lozinka jer je lako pamtljiva, no to je opasno krivo shvaćanje.

“123456” je izuzetno česta lozinka i jedna od prvih kombinacija koje hakeri isprobavaju kada pokušavaju provaliti u račun. Zapravo, prema izvješćima, “123456” i “password” redovito se rangiraju kao najčešće korištene lozinke iz godine u godinu.

Još jedan razlog zašto “123456” nije dobra lozinka leži u nedostatku kompleksnosti.

Mnoge web stranice i online usluge zahtijevaju da lozinke sadrže kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i simbola.

Taj zahtjev nije proizvoljan; to je metoda koja dokazano povećava težinu za hakere koji pokušavaju provaliti u vaš račun.

Osnovni savjeti za stvaranje sigurne lozinke

Od ključne je važnosti osigurati da je vaša lozinka u skladu s određenim sigurnosnim standardima. Evo nekoliko savjeta koje treba uzeti u obzir prilikom izrade lozinke:

1. Nemojte koristiti pravu riječ: Ako vaša lozinka sadrži riječ koja se može pronaći u rječniku, vrijeme je da je promijenite. Hakeri mogu lako pogoditi korištenje imena omiljenih predmeta ili kućnih ljubimaca.

2. Odlučite se za izmišljenu riječ.

3. Pomiješajte velika i mala slova te uvedite brojeve i simbole.

4. Promijenite zadanu lozinku. Ovaj korak, u kombinaciji s redovitim ažuriranjem lozinki, može znatno povećati vašu zaštitu.

5. Nikada ne koristite istu lozinku za više računa.

Koristite menadžer lozinki

Menadžeri lozinki su specijalizirani alati koji generiraju jedinstvene lozinke za različite online račune.

Oni eliminiraju potrebu da korisnici pamte i ručno unose svoje lozinke, što ne samo da pojednostavljuje postupak prijave, već značajno jača sigurnost.

Ovi alati koriste snažnu enkripciju kako bi zaštitili vaše podatke za prijavu, osiguravajući da vaše lozinke ostanu nedostupne hakerima.

Mnogi menadžeri lozinki također pružaju praktičnost sinkronizacije preko uređaja, omogućavajući vam siguran pristup lozinkama na više platformi.

Mijenjajte svoje lozinke

Redovito mijenjanje lozinki navika je koju svi trebamo njegovati. Često mijenjanje znatno otežava cyber kriminalcima da pristupe vašim osobnim podacima.

Nije riječ samo o zaštiti vaših računa, već i svakog uređaja koji sadrži vaše dragocjene podatke. Ova navika, iako se može činiti nespretnom u početku, može biti snažan štit protiv potencijalnih cyber napada.

Zaključak

“123456” nije prihvatljiva lozinka zbog svoje predvidljivosti i nedostatka kompleksnosti. Odabir sigurnih lozinki koje su kompleksne, jedinstvene i teške za pogoditi, redovito mijenjanje lozinki i pouzdan menadžer, ključni su koraci za zaštitu vaše prisutnosti na internetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!