Hakeri ukrali skoro 600 milijuna dolara u kriptovalutama na digitalnoj platformi

Tehnologija 11. kol 202114:15 > 14:29 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Hakeri su na digitalnoj platformi Poly Network ukrali kriptovalute u vrijednosti 600 milijuna dolara u najvećoj pljački u povijesti decentraliziranih financijskih platformi.

Platforma je informaciju o pljački objavila na Twiterru, navodeći i detalje ditigalnih novčanika na koje je novac prema njihovim tvrdnjama prebačen i pozivajući korisnike da ne prihvaćaju kriptovalute s tih adresa.

U vrijeme objave informacije o krađi vrijednost ukradenih kriptovaluta iznosila je nešto više od 600 milijuna dolara, prema publikaciji za kriptotrgovinu The Block.

Pljačka spada među najveće u povijesti decentraliziranih platformi za financijske transakcije u kriptovalutama, nadmašivši hakerski napad na platformu Coincheck sa sjedištem u Tokiju u 2018. godini u kojem je ukradeno 530 milijuna dolara u bitcoinima.

Platforma Mt. Gox propala je 2014. nakon krađe u kojoj je također “nestalo” oko pola milijarde dolara u bitcoinima.

“Posrijedi je hakerski napad ogromnih razmjera… nalik onome na Mt. Gox”, tvrdi Bobby Ong, suutemeljitelj internetske stranice za kriptoanalitiku CoinGecko. Dodaje ipak da pljaška zasada nije utjecala na cijene glavnih kriptovaluta.

Pljaškaši su na Polynetworku ukrali više novca no što je otuđeno u svim sličnim pljačkama u sektoru decentraliziranih financijskih transakcija u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine, a taj se iznos popeo na rekordnih 464 milijuna dolara, prema izvješću kompanije CipherTrace.

Decentralizirane financijske platforme omogućuju razmjenu kriptovaluta bez tradicionalnih mehanizama kontrole koje osiguravaju banke i burze, objašnjava Reuters, a učestale pljačke mogle bi ih stajati ulagača i osigurati pojačani regulatorni nadzor.

Njihovi zagovornici tvrde da ta tehnologija ‘demokratizira’ pristup financijskim uslugama dok kritičari ističu da je najvećim dijelom neregulirana i ranjiva na hakerske napade i pljačke zbog tehnoloških “rupa” i slabosti.

U Poly Networku nisu odmah odgovorili na Reutersov upit o detaljima pljačke. Zasada nije jasno gdje je njihovo sjedište, je li pokrenuta službena policijska istraga i ako jest, tko ju je pokrenuo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.