Scarlett Johansson bijesna zbog ChatGPT-a: “To je jezivo”

Tehnologija 21. svi 202411:21 0 komentara
REUTERS/Yara Nardi/File Photo

Glumica Scarlett Johansson je rekla da je "šokirana" i "bijesna" nakon što je istraživački laboratorij za umjetnu inteligenciju OpenAI proizveo sintetički glas koji u ChatGPT-u, alatu u području obrade prirodnog jezika i umjetne inteligencije,"jezivo podsjeća" na njezin.

Glumica je prethodno odbila surađivati s OpenAI tvrtkom na takvom projektu.

OpenAI je nakon reakcije Johansson priopćio da će “pauzirati” korištenje jednog od glasova u ChatGPT-u koji podsjeća na glas holivudske glumice.

Neki korisnici su komentirali sličnost između glasa poznate glumice i jednog među opcijama glasova nazvanog Sky koji se nalazi u aplikaciji.

“Čuli smo upite o tome kako smo izabrali glasove za ChatGPT, posebice Sky. Radimo na tome da pauziramo korištenje opcije Sky dok obrađujemo te upite”, objavio je OpenAI na platformi X.

U rujnu je izvršni direktor AI-a Sam Altman ponudio glumici da radi za njih i posudi svoj glas sustavu ChatGPT jer je smatrao da bi njezin glas “umirujuće” dlelovao na ljude kojima tehnologija predstavlja nelagodu, no Johansson je nakon pomnog razmišljanja to odbila.

Devet mjeseci kasnije, dodaje, njezini prijatelji, obitelj i publika su zamijetili kako je najnoviji sustav Sky zvučao kao ona.

“Kada sma čula objavljeni demo, bila sam šokirana, bijesna i u nevjerici da je Altman nastavio s kreiranjem glasa koji jezivo zvuči kao moj i to u tolikoj mjeri da moji najbliži prijatelji i obitelj nisu mogli uočiti razliku”, rekla je Johansson.

Dodaje da je OpenAI “nevoljko” pristao maknuti Sky nakon što je angažirala odvjetnike.

OpenAI tvrdi da Sky nije imitacija Scarlett Johansson već pripada profesionalnoj glumici koja koristi svoj prirodni glas, ali da ne može otkriti njezino ime zbog zaštite privatnosti.

Johansson je inače 2013. posudila svoj glas računalnom programu u futurističkoj ljubavnoj drami ‘Ona’ (Her) u kojoj se junak, kojeg glumi Joaquin Phoenix, zaljubi u računalni program zbog zavodljivog, vrckavog seksi glasa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!