Vrane mogu glasno brojati do četiri, pokazalo je novo istraživanje

Magazin 14. lip 202418:58 0 komentara
Vrana u zraku
Pixabay / Ilustracija

Vrane, sveprisutne urbane ptice, mogu glasno brojati do četiri, pokazalo je najnovije istraživanje.

Ne samo da znatiželjna stvorenja mogu brojati, već mogu usporediti broj poziva koje naprave, prema novoj studiji koju je vodio tim istraživača iz laboratorija za fiziologiju životinja Sveučilišta u Tübingenu u Njemačkoj. Način na koji ptice prepoznaju i reagiraju na brojeve sličan je ljudskom. Ovi nalazi, objavljeni u znanstvenom časopisu Science, povećavaju razumijevanje inteligencije vrana.

“Ljudi nemaju monopol nad vještinama kao što su numeričko razmišljanje, apstrakcija, proizvodnja alata i planiranje unaprijed. Nitko ne bi trebao biti iznenađen što su vrane pametne”, rekla je rekla je stručnjakinja za životinje Heather Williams Williams.

U životinjskom carstvu brojanje nije ograničeno samo na vrane. I čimpanze znaju brojati brojčanim redom i razumjeti vrijednost brojeva. Kada se mužjak čimpanze udvara, on broji pozive drugih mužjaka koji se također udvaraju. Znanstvenici su čak vjeruj da se mravi vraćaju natrag do svojih kolonija brojeći svoje korake, iako ta metoda nije uvijek točna.

Ono što je ovo najnovije istraživanje pokazalo jest da vrane, poput male djece, mogu naučiti povezivati ​​brojeve s vrijednostima – i u skladu s tim naglas brojati.

Još uvijek učimo koliko su vrane pametne

Ranije se smatralo da ptice i mnoge druge životinje donose samo odluke na licu mjesta na temelju podražaja u svom neposrednom okruženju. Ali, najnovije istraživanje pruža više dokaza o sposobnosti vrana da sintetiziraju brojeve kako bi proizvele zvuk i sugerira da je ta vještina pod njihovom kontrolom.

Studija je pokazala da vrane nisu samo “strojevi” koji ne razmišljaju i reagiraju na okolinu – one zapravo razmišljaju unaprijed i imaju sposobnost komuniciranja na strukturiran, unaprijed planiran način, piše CNN.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!