Jedna od najmanjih riba na svijetu proizvodi zvuk kao hidraulična bušilica. Kako?

Magazin 28. velj 202408:40 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Znanstvenici su otkrili da sićušna ribica Danionella Cerebrum, čija odrasla jedinka naraste do 13 milimetara, može stvarati buku veću od 140 decibela.

Jedna od najmanjih riba na svijetu može proizvesti zvuk glasan poput pucnja, piše Guardian.

Mužjak ove vrste koja živi u potocima Mjanmara proizvodi zvukove koji premašuju 140 decibela, prema studiji objavljenoj u časopisu PNAS. To je glasnoća sirene hitne pomoći ili hidraulične bušilice.

Kako piše Guardian, ove ribe zvukove proizvode pomoću vibracija svog mjehura za plivanje – organa ispunjenog plinom – i ritmičkim kontrakcijama specijaliziranih “bubnjajućih” mišića, navodi list. Međutim, mehanizam proizvodnje zvučnih impulsa koje generira Danionella cerebrum, koja ima najmanji mozak od svih kralješnjaka, bio je misterij jer mehanizmi mišića vezanih za njihov mjehur nisu pružili uvjerljiva objašnjenja za jačinu zvuka.

Znanstvenici sa Sveučilišta Charité u Berlinu otkrili su zatim da riba ima jedinstven sustav za proizvodnju zvuka koji uključuje bubnjajuću hrskavicu, posebna rebra i mišiće koji se manje umaraju. Sve ovo zajedno omogućava ovim sitnim ribirama da ubrzaju bubnjajuće mišiće i proizvode brze, glasne impulse.

Da i se proizveo zvuk, rebro koje se nalazi pored plivajućeg mjehura se pomiče posebnim mišićima. Kada se rebro oslobodi, ono udara u mjehur i stvara zvuk poput bubnja. Rebro je mnogo tvrđe kod mužjaka, a to bi moglo objasniti i zašto ženke ne proizvode zvukove.

Znanstvenici zasad nisu utvrdili zbog čega ribe ispuštaju tako glasne zvukove, ali su sugerirali da bi to moglo služiti kao pomoć u navigiranju mutnim vodama ili je moguća taktika koju mužjaci koriste da uplaše konkurenciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!