Znanstvenici pronašli rješnje: Evo kako se riješiti mirisa češnjaka

Znanost 03. lis 202306:52 0 komentara
Unsplash/ilustracija

Znanstvenica za hranu na Sveučilištu Ohio State, Sheryl Barringer, tijekom godina je identificirala niz stvari koje bi mogle pomoći u rješavanju zadaha od češnjaka, uključujući kiseline u jabukama i metvici te masnoću u mlijeku.

No, sada je identificirala još jednog mogućeg kandidata: jogurt.

Dodavanjem jogurta u staklenku narezanog sirovog češnjaka u pokusima, Barringer i njezin kolega, doktorant Manpreet Kaur, otkrili su da su sumporni plinovi unutar spremnika smanjeni za 99 posto, prenosi ScienceAlert.

Njihovi nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjima koja je vodila Barringer – mlijeko s visokim postotkom masnoće smanjuje zadah od češnjaka više nego mlijeko bez masti.

Također su ustanovili da je kiseliji jogurt bolji u prigušivanju smrdljivih hlapljivih tvari u sirovom i prženom češnjaku. To sugerira da proteini doista igraju važnu ulogu u ublažavanju zadaha od češnjaka i dio su onoga što jogurt čini tako učinkovitim.

“Visoka količina proteina trenutno je vrlo popularna stvar – općenito, ljudi žele jesti više proteina”, dodala je znanstvenica.

Trenutno istraživanje nije ispitalo učinak jogurta na stvarni zadah kod ljudi, no Berringer tvrdi da, kako bi rješenje funkcioniralo, jogurt trebalo popiti ubrzo nakon što pojedete češnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.