Generali svojim potpisima pustili duhove iz boce

N1 Komentar 19. tra 202216:26 1 komentar
MICHAELA REHLE / POOL / AFP

Inicijativa za pomilovanjem bivših udbaša Perkovića i Mustača pustila je duhove iz boce. Zašto pomilovati čelnike jugoslavenske zloglasne tajne službe, zašto su se generali sada sjetili da su nekadašnji čelnici jugoslavenske tajne službe doprinijeli obrani Hrvatske i stvaranju države, hoće li Milanović pomilovati taj dvojac, a ostalih 247 zahtjeva za pomilovanjem nije ni pogledao? Brojna su pitanja, ali nimalo odgovora.

Potpisnici inicijative neće baš pred kamere, tek koja telefonska izjava. Kapitalac među generalima – Ante Gotovina – zasad ni riječi zašto smatra da Perkovića i Mustača treba pomilovati, osim argumentacije u pismu kojim se od Milanovića traži pomilovanje. Ime generala Gotovine ovoj priči daje najveću težinu. I nije ovdje riječ o pravosudnom pitanju već prvoklasnoj političkoj priči opterećenoj naslijeđem prošlosti i sudbinama likvidiranih. Tim više se postavlja pitanje zašto su se umirovljeni generali umiješali u dnevno politički proces.

VEZANE VIJESTI

General Josip Lucić koji nije potpisnik zahtjeva za pomilovanjem u N1 Studiju uživo rekao je kako ne želi biti u društvu generala koji su dali potpise. Štoviše, dometnuo je kako je “za stvaranje Hrvatske najviše zaslužan hrvatski narod koji je tijekom povijesti stvorio ogroman bijes prema jugoslavenskoj državi i nepravdama koje su provodile zlokobne organizacije poput UDBA-e, a na čelu koje su bili Josip Perković i Zdravko Mustač. To otvarati danas, a posebno od strane hrvatskih generala je vrlo loše jer svjedoci smo otvaranja dubokih podjela od Drugog svjetskog rata, razdoblja Jugoslavije i potpunog preskakanja Domovinskog rata i nastanka države”.

Lucić smatra da je vrlo loše to što je dio generala dao svoj potpis i ne slaže se ni da je tako značajna uloga Perkovića i Mustača u nastanku Hrvatske. Drži da bi Milanović mogao iskoristiti generale kao alibi za pomilovanje i da su generali činom potpisa skinuli odgovornost s Milanovića.

Stipo Mlinarić Ćipe, zastupnik Domovinskog pokreta, ističe pak i da je sve točno o doprinosu Perkovića i Mustača u Domovinskom ratu, ali po njemu to ne može biti razlog da se aboliraju njihovi gnjusni činovi ubojstava.

“Uzet ću primjer, to je kao da pedofila uhvaćenog u gnjusnom činu, zato što je jednom slijepog čovjeka preveo preko ceste, pomilujete za te gnjusne činove”, rekao je Mlinarić Ćipe.

Zašto generali nisu podržali Tomislava Merčepa i Đuru Brodarca, kada se njima sudilo, zašto oko toga Generalski zbor nije imao svoj stav? Kod nas je sve politika, ako Milanović pomiluje njih dvojicu, a ostale zahtjeve nije ni razmotrio, može se postaviti pitanje tko ga je financirao i zašto je došao na Pantovčak, rekao je Mlinarić.

Profesor Žarko Puhovski pak smatra da Perkovića i Mustača ne treba nikako pomilovati, ali ističe da se država za ista kaznena djela mora jednako ponašati. Smatra da se stvarni problemi guraju pod tepih: “Pozicije su pogrešne. S jedne strane je histerija da se i unuci udbaša javljaju kao problem. Udba se sad javlja kao spolno prenosiva bolest”.

Na pitanje je li trebalo provesti lustraciju, Puhovski odgovara: “Biografije Franje Tuđmana i Jože Manolića pokazuje da lustracija nije bila moguća. Manolić je bio Udba, a Tuđman je bio u Generalštabu JNA, koliko god se kasnije okrenuo. Nitko nije postavio pitanje što je kapetan Tuđman radio za vrijeme Bleiburga – takva diskusija bi izazvala krvi do koljena. To se nije moglo napraviti. Mislim da lustracija treba biti shvaćena u minimalnom smislu – objavi se tko je radio za Odbu i neka ljudi vide. Lustracija se ne odnosi na kazneno djelo, ovdje se govori o moralnim nedostacima, svinjarijama”.

Sutra bi se o pomilovanju trebao oglasiti i predsjednik Milanović, diglo se puno prašine hoće li je predsjendik još uskovitlati ili će na sve samo odmahnuti rukom i ostaviti udbaški dvojac u zatvoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare