Što Laura i Brigita žele prinijeti Plenkovićevoj pozornosti?

N1

"Dao sam nalog ministru Piletiću: Prvo, da se povećaju naknade za roditelje njegovatelje u zakonu koji će on predložiti. I drugo, da se definira period u kojem će roditelji njegovatelji nakon što im, nažalost, dijete premine, primati naknadu još 10 mjeseci."

Bio je ponedjeljak navečer, 20. ožujka 2023., kad je premijer Plenković ovo izrekao. Ni puna dva dana nisu se roditelji njegovatelji i njihova djeca mogli radovati ovom iznenadnom razumijevanju od strane šefa Vlade kojem je, očito, nakon više od pet godina borbe, njihov problem konačno prinesen pozornosti.

Jer već u srijedu je ministar socijale Marin Piletić na Vladi predstavio prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji. Zakon kojim se – de facto – NE omogućava (osim iznimno) osobni asistent onima koji imaju roditelja njegovatelja.

Logika kojom se država vodi u uskrati prava djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom koji imaju roditelja njegovatelja – zastrašujuća je. Logika države može se usporediti s onom majke iz Belog Manastira za koju se nedavno saznalo da je punih 59 godina u stražnjem sobičku držala sakrivenog sina invalida.

Nahranjen, čist, presvučen – i to mu je dosta, kaže ta logika koja za osobe s invaliditetom za koje skrbi roditelj njegovatelj nije predvidjela fakultet, kave s prijateljima, dejtove i zaljubljivanje.

Ako imaš roditelja kojem smo dali minimalac da te umjesto državne institucije presvlači, kupa, hrani – što bi još? Asistenta?! Ma nemojte!

Asistenta, da! Asistenta u ovoj državi – sad kad ste konačno nakon 15 godina porodili zakon koji je civilizacijski minimum – treba imati svaka osoba s invaliditetom kojoj on treba. Asistent nije pomoćnik ni zamjenik roditelju njegovatelju, nego nužni pomagač osobi s invaliditetom koja je bez njega osuđena na život u obiteljska četiri zida, bez samostalnosti, bez šanse za ozbiljan iskorak u svijet obrazovanja, rada, druženja.

Argument da je riječ o dupliciranju prava, dakle, ne stoji. A i da stoji, hoćemo opet o tome koliko privilegija zbrajate vi političari – službeni stan, službeni automobili, naknada za odvojeni život, zastupnički paušal, dnevnice, putni troškovi, 6 plus 6 nakon mandata…

Nadajmo se da neće biti potreban još jedan prosvjed osoba s invaliditetom da onaj čijoj se pozornosti treba sve prinijeti čuje i shvati da Zakon o osobnim asistentima treba ozbiljna poboljšanja prije nego se zastupnike većine u Saboru izloži još jednom sramotnom glasanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.