Nova: Bilčik se sastao s ljudima iz Telekoma, dan ranije i s vlasnicima Kurira

Regija 30. ožu 202315:56
N1 Srbija

Informacija da je eurozastupnik i izvjestilac za Srbiju Vladimir Bilčik tražio je da se Telekom Srbija ne spominje u izvještaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije, kako je za N1 rekao izvor iz EP, isplivala je u javnost samo dan nakon što je Bilčik održao službeni sastanak s predstavnicima ove tvrtke, piše Nova.rs.

Sastanak čiji je radni naziv bio “Medijsko okruženje u Srbiji“, održan je u srijedu, 29. ožujka, a kako se navodi, posvećen je “izvještaju Komisije o Srbiji“. Međutim, nije objavljeno tko su predstavnici Telekoma koji su prisustvovali sastanku s Bilčikom, prenosi Nova.rs.

Dan ranije na sastanak s izvjestiocem Europskog parlamenta za Srbiju imali su predstavnici Adria Media Grupe i Eurokativ Srbija, a kako se navodi na službenom portalu Europskog parlamenta, radni naziv sastanka je bio “Srpski mediji i EU integracije“.

Kako je za N1 naveo izvor iz Europskog parlamenta, eurozastupnik Vladimir Bilčik tražio je da se Telekom Srbija ne spominje u izvještaju o napretku Srbije. Iako Bilčik nije demantirao niti potvrdio ovu informaciju, njegov dosadašnji rad obilježio je, između ostalog, i niz propusta u ranijim izvještajima koji su išli “na ruku“ vlastima u Srbiji, prenosi Nova.rs.

Screenshot

Nova dodaje da je Bilčik “zaboravljao“ uključiti Jovanjicu, Krušik ili Savamalu. Dokument u kom se traži da se Telekom Srbija ne spominje u izvještaju EP o napretku Srbije, zapravo je prijedlog s kojim je izvjestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usuglašavanju amandmana, kaže za N1 izvor Evropskog parlamenta.

Kako navodi taj izvor, usuglašavanje je trajalo tri sata, znatno duže nego što je uobičajeno i Bilčikovi prijedlozi nisu prihvaćeni.

“Dio o medijima i Telekomu Srbija, ostao je u tekstu amandmana na nacrt izvještaja“, navodi izvor N1 iz Evropskog parlamenta.

Drugi izvor rekao je za N1 da iz teksta amandmana ipak je izbačen dio navoda o aferama u koje je Telekom umješan, ali da je ostao veći dio amandmana o ulozi Telekoma Srbija u kontroli medijskog prostora u Srbiji.

Podsjetimo, Telekom Srbija se žalio Europskoj uniji sa zahtjevom da se ta telekomunikacijska kompanija izbriše iz amandmana na nacrt izvještaja o napretku Srbije, pokazuje dokument do kojeg je ekskluzivno došla televizija N1.

Također, grupa eurozastupnika je prethodno podnijela više amandmana na nacrt izvještaja o napretku Srbije, u kojima traži da se u izvještaj Europske komisije uključi slučaj Telekoma Srbija i to u negativnom kontekstu. 

Tako se u jednom od amandmana Telekom kritizira kao instrument vladajuće stranke kojim utječe na medijsko tržište u Srbiji, dok se u drugom amandmanu telekomunikacijska kompanija u vlasništvu države kritizira jer omogućava emitiranje kanala Russia Today.

U amandmanu koji se odnosi na područje korupcije i organiziranog kriminala, eurozastupnici traže da se u tekst izvještaja o napretku Srbije uz afere Krušik, Jovanjica i Savamala, doda i Telekom, a nadležne institucije pozovu da ispitaju te slučajeve. 

Telekom se u odgovoru na amandman, u koji je televizija N1 imala uvid, brani obrazloženjem da nikada do sada nijedno javno tijelo niti sud nije utvrdio da je ta telekomunikacijska kompanija sudjelovala u aktivnostima korupcije i organiziranog kriminala.

Tepić: Još ću pomisliti da Bilčika plaćaju Telekom i Vučić

“Još ću pomisliti da i Bilčika plaćaju Telekom i Vučić? Ali taman posla…“, napisala je na Twitteru potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, povodom vijesti da je izvjestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predložio da se Telekom Srbija ne spominje u izvještaju EP o napretku Srbije.

Na pitanje N1 da komentira svoj twitt, Tepić je rekla:

“Pa kako to ne pitati? Ako znamo da brojni zastupnici Europskog parlamenta traže da se ispita “slučaj Telekom“, ako smo mi iz Stranke slobode i pravde već godinama unazad toliko dokaza dali i otkrivali malverzacije Telekoma, a onda Bilčik kao izvjestilac za Srbiju kaže ne, što to znači? Bit će da onda treba ispitati “slučaj Bilčik“ i je li taj čovjek nečiji lobist ili europarlamentarac“, rekla je Marinika Tepić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.