“Od utorka srpski politički predstavnici neće sudjelovati u radu institucija”

Regija 26. srp 202118:58 > 22:49
Nedeljko Čubrilović
Izvor: N1

Završen je sastanak lidera stranaka iz Republike Srpske koji je danas održan povodom zakona kojeg je donio Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida. Medijima se nakon sastanka obratio Nedeljko Čubrilović.

“Ovaj sastanak je posljedica veoma složene situacije poslije Inzkove odluke i donošenja zakona o zabrani negiranja genocida. Danas smo imali sastanak svih lidera stranaka u RS, imali smo konstruktivnu raspravu i došli smo do sljedećih zaključaka”, kazao je Nedeljko Čubrilović i nabrojao zaključke koji su doneseni:

VEZANE VIJESTI

– Mi, predstavnici iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika i smatramo ih neprihvatljivim

– Ne postoje uvjeti za rad u zajedničkim institucijama, Predsjedništvu i Vijeću ministara

– Odbacujemo svako nametanje na razini BiH i odbacujemo svaku suradnju s visokim predstavnikom

– Bilo je riječi o drugim aktivnostima u budućem periodu

– Predsjednici stranaka su dogovorili da će u proceduru biti upućena dva zakona kao reakcija na ovaj zakon, a riječ je o kaznenim zakonima.

Branislav Borenović je dodao:

“Od sutra, srpski predstavnici neće sudjelovati u radu i neće donositi odluke. Ja vjerujem da će postojati političke zrelosti da se ovako osjetljivo pitanje pokuša riješiti u nadolazećem periodu.”

RS donosi svoja dva zakona

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će parlament RS kao odgovor na Inzkovu odluku najvjerojatnije donijeti svoja dva nova zakona, no nije pojasnio na što će se oni točno odnositi.

“Ništa više nećemo prihvatiti ni od jednog visokog predstavnika”, kazao je Dodik, a da će se toga pridržavati potvrdio je i lider oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

No predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nije posebice zabrinut zbog najava bojkota koje dolaze iz RS.

On je u intervjuu za sarajevsku televiziju Hayat kazao kako je ionako sada sezona godišnjih odmora te da u narednih 40-ak dana svakako ne bi bilo posebnih aktivnosti.

“Vjerojatno će taktizirati da vide mogu li što dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u rujnu sve nastaviti”, ocijenio je Izetbegović ističući kako Inzkovom odlukom Srbima nije uskraćeno ništa osim prava da neutemeljeno i revizionistički niječu genocid u Srebrenici.

Ni predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića najave iz Banje Luke nisu posebice zabrinule. Opisao ih je kao reakcije onih koji gube pa se zbog toga ljute.

“Odljutit će se, prije ili kasnije. Bit će to u redu”, ustvrdio je Komšić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar