“Otvaranje novih pregovaračkih poglavlja tek kad Srbija uvrede sankcije Rusiji”

Regija 08. lip 202217:55
Shutterstock

Europski parlament (EP) traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i jasno se opredjeli želi li u Europsku uniju ili ne, stoji u dokumentu koji je u srijedu objavila srbijanska državna televizija.

Uz ranije primjedbe vezane uz vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Prištinom, u izvješću o Srbiji navodi se da će “usklađenost s vanjskom politikom EU-a, uključujući i sankcije prema Rusiji, odrediti dalji tijek pristupnih pregovora”.

U tekstu, o kojemu je postignut dogovor vodećih političkih skupna u EP-u, ističe se “potreba usklađivanja Srbije sa stajalištima EU-a prema ratu u Ukrajini, vladavini prava, borbi protiv korupcije i medijskim slobodama”.

Europarlamentarci ističu da podržavaju članstvo Srbije u EU, ali da to ovisi o političkoj volji srbijanskih vlasti i spremnosti na “nepovtratne reforme, prije svega u vladavini prava”.

VEZANA VIJEST

Zastupnici traže “hitno uvođenje sankcija”, izražavajuči zabrinutost što je Srbija “među rijetkim zemljama Europe koja se nije uskladila s pozicijom EU-a” i da je po tome “na posljednjem mjestu u regiji” po usklađenosti s euroblokom .

“Zalažemo se da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena tek kad Srbija poduzme potrebne mjere u tom pogledu, uključujući i područje vladavine prava”, piše u izvješću.

Dodaje se i da EP “žali zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve” u vrijeme kad je zračni prostor EU zatvoren za letove iz Rusije.

Zastupnici su pozvali Srbiju da razmotri svoju ekonomsku suradnju s Rusijom i prekine vojnu suradnju s Moskvom, uključujući projekte poput ruskog humanitarnog centra u Nišu koji kritičari smatraju izravnim ruskim strateškim projektom u Srbiji.

Zabrinuti su i zbog kupnje vojne opreme iz Rusije, Bjelorusije i Kine, navodeći da na nju odlazi 70 posto ukupne nabave u Srbiji.

U izvješću se spominje i zabrinutost zbog izvješća o prisluškivanju lidera ruske opozicije u Beogradu, optužne koje srbijanski dužnosnici odbacuju neo neutemeljene.

U tekstu se kritizira i širenje dezinformacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, uključujući angažman medija bliskih vladi, a srbijanske vlasti pozivaju se da poduzmu “odlučne korake u borbi protiv najprisutnijih lažnih vijesti”.

O izvješću će se glasati na sjednici Vanjskopolitičkog odbora EP-a 14. lipnja, a trebao bi biti usvojen na plenarnoj sjednici EP-a u lipnju, navodi RTS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.