Poruka Lavrova srpskom narodu

Regija 28. ožu 202212:06 > 12:15 0 komentara
Sergej Lavrov
Fabrice Coffrini / Pool via REUTERS

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Moskva zna kakav se pritisak vrši na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, te da duboko poštuje srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i povijesnim prijateljima.

“Duboko uvažavamo srpski narod, srpsku kulturu, povijest, njihovu privrženost tradicionalnim prijateljima i sigurni smo da će oni nastaviti s pametnim izborom u ovoj situaciji”, rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta govorio o toj temi i istaknuo da Srbija ima svoje interese.

“Vidimo na Balkanu pokušaj SAD-a da nametne svoju hegemoniju”, rekao je Lavrov u obraćanju za srbijanske medije.

VEZANE VIJESTI

On je rekao da ne može odgovarati na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo, dodajući da su Srbi i Rusi bratski narodi, spajaju ih zajednička povijest i pobjede protiv zajedničkog neprijatelja.

“Vidimo koliko su ti osjećaji ukorijenjeni u duši srpskog naroda i njegovog povijesnog sjećanja”, rekao je Lavrov.

Istaknuo je da Rusija nikad ništa ne nameće silom kao što to čini Zapad putem ekonomskih i drugih ucjena.

“To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju zavrnuti ruke”, ocijenio je Lavrov.

Rekao je da će se uvijek naći povod jer je cilj obuzdati Rusiji na strateškom planu, a jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi je “eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno potiču”.

“U Europi se već događalo nešto slično i znamo kako se to završilo. Nema nikave izolacije Rusije. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili s diktaturom Zapada”, rekao je Lavrov.

Naveo je da Rusija ima ogroman broj partnera u azijsko-pacifičkoj regiji, Latinskoj Americi, te da ima dobre odnose s nizom međunarodnih organizacija.

“U strateški najvažnijoj regiji, imam u vidu Euroaziju, formirane su i uspješno rade, uz sudjelovanje Rusije, organizacije poput Šangajske organizacije za suradnju. S Kinom imamo najbolju suradnju u povijesti, razvijamo suradnju s Indijom, zemljama Latinske Amerike”, naveo je Lavrov.

Istaknuo je da Zapad pokušava izolirati Rusku Federaciju time što prikazuje “aritmetičke rezultate glasanja u UN-u”.

“Znamo kakvim su ucjenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD plaši izolacije. Ako su već toliko uvjereni u svoje vrijednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska”, rekao je Lavrov.

Naveo je da SAD pokorio cijelu Europu i da rukovode i EU-om i NATO-om, koristeći njihovu infrastrukturu u interesu jačanja vojno-političkih pozicija.

“Vidimo kako se ponaša taj savez NATO i EU prema drugim državama, to je čista autokratija”, istakao je Lavrov.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.