Preimenovano nekoliko ulica u Beogradu, nema više Riječke, Lošinjske, Šibeničke

Regija 22. pro 202108:34 > 11:46 0 komentara
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Zastupnici u Skupštini grada Beograda usvojili su odluku da jedna od ulica u općini Rakovica ponese naziv po istaknutom veleposlaniku SAD-a Georgeu Kennanu. Zastupnici su usvojili i nekoliko odluka o imenovanju ulica.

Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da je Kennan bio veleposlanik u Beogradu od 1961. do 1963. i da je tada ostvaren znatan doprinos u razvoju srpsko-američkih odnosa, prenio je Beoinfo.

Vesić je rekao da je Kennan najzaslužniji što je tadašnja Jugoslavija tijekom pedesetih godina 20. stoljeća dobila pomoć od SAD-a.

Rekao je i da će se grad, otkrivanjem spomen-ploče odužiti i američkom liječniku Edwardu Ryanu, koji je tijekom Prvog svjetskog rata predvodio američku misiju Crvenog križa u Srbiji.

Zamjenik veleposlanika SAD-a John Ginkel zahvalio je građanima Beograda za čast da jedna od ulica ponese ime legendarnog i utjecajnog diplomata Georgea F. Kennana, naveo je Beoinfo.

“U eri Georgea Kennana, kulturne veze između SAD-a i Srbije su se produbile uspostavljanjem Fullbrightovog programa u Jugoslaviji, koji traje i danas”, rekao je on. Dodao je da je Kennan bio snažan zagovornik slobodne Europe i da je prepoznao važnost snažnog američkog prijateljstva s Jugoslavijom.

Naveo je da je Kennan diplomatsku službu u Beogradu završio davanjem ostavke u znak prosvjeda zbog novog zakona o trgovini, za koji je, kako je rekao, strahovao da će štetiti američko-jugoslavenskim odnosima negiranjem financijske pomoći Jugoslaviji.

“Cijenimo ovu velikodušnu gestu kojim obilježavate sjećanje na Amerikanca koji je razumio važnost snažnog partnerstva između Beograda i Washingtona”, rekao je Ginkel.

Zastupnici su danas usvojili nekoliko odluka o imenovanju ulica, a prijedloge je prethodno obrazložila zamjenica predsjednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Riječka ulica na teritoriju općine Vračar preimenovana je u Ulicu kneginje Julije, a Ulica vojvode Hrvoja u Ulicu kneza Stracimira, vladara i brata Stefana Nemanje.

Kornatska ulica na teritoriju općine Palilula je preimenovana u Ulicu Henryja Jamaisa. Jamais je bio francuski liječnik i znanstvenik i jedan od svjetskih pionira u liječenju radijacijske bolesti tijekom pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.

Lošinjska ulica na Zvezdari preimenovana je u ulicu pisca Vladana Desnice, a Šibenička u ime bojnika Ive Fregla, pripadnika jugoslavenske vojske slovenskog porijekla.

Ulica Ljudevita Posavskog na teritoriju Voždovca preimenovana je u Ulicu Aleksandra Mišića, sina vojvode Živojina Mišića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!