Srpska ministrica odgovorila Rusima

Regija 31. kol 202210:37
Milos Tesic/PIXSELL

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica energetike Zorana Mihajlović rekla je da je izjava šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova da Srbija time što nije uvela sankcije Rusiji podržava napad te zemlje na Ukrajinu, nije prijateljska i da dodatno otežava položaj Srbije.

Ona je u intervjuu agenciji Beta rekla da pokušaj ruskog službenika da pokaže da Srbija podržava napad na Ukrajinu, iako je glasala za rezoluciju UN-a kojom se invazija osuđuje, stavlja Srbiju u dodatni nelagodni položaj.

“Srbija je pod pritiskom i prijatelj treba biti zaista prijatelj i ne otežava joj dodatno položaj”, rekla je Mihajlović.

VEZANA VIJEST

Tijekom prošlotjednog posjeta ministra unutarnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Rusiji, Lavrov je rekao da su Moskva i Beograd dosljedno privrženi principima nedjeljivosti i jednake sigurnosti svih država, “kako na Balkanu, tako i u situaciji koju je Zapad isprovocirao u Ukrajini”.

Mihajlović je, reagujući na jučerašnje priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Rusije, rekla da bi “u promijenjenim geopolitičkim okolnostima svatko htio da Srbija bude na njegovoj strani, ali da Srbija ima svoju stranu”.

Neovisna pozicija Srbije se, prema njenim rečima, ogleda u donošenju odluka koje nisu neovisne u odnosu na jednu stranu, nego na sve.

“Srbija je jedina zemlja, ne računajući Bjelorusiju, koja nije uvela Rusiji sankcije, a s druge strane je glasala za rezoluciju UN-a kojom se osuđuje napad na teritorijalni integritet Ukrajine, a to znači da nije za sankcije, ali ni za rat”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Rusije pokazuje što ono misli o njoj, a njena izjava govori o tome što ona misli o odnosu Rusije prema Srbiji.

“Rusija štiti svoje interese, ja štitim interese Srbije. Oni misle da Srbija može da bude poligon za razne obračune, a ja mislim da ne može”, rekla je Mihajlović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar