Što se dogodi kad se opušak od cigarete baci u kanalizaciju?

Regija 12. kol 202210:23 > 11:16
Egon Parteli/N1

Mnogi pušači često bacaju opuške u uličnu kanalizaciju uvjereni da na taj način ne onečišćuju okoliš. Zbog svega toga već 2030. u morima bi moglo biti više opušaka nego ribe.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Slovenije iz 2019. godine 17,4 posto stanovništva Slovenije starijeg od 15 godina definiraju se kao redoviti pušači, dok 5,8 posto stanovništva kaže da povremeno puši.

Rezultati istraživanja nevladine udruge Ekolozi bez granica pokazuju da veći udio ovih pušača baca opuške u prirodu umjesto u pepeljaru ili smeće.

Tijekom promatranja pušača utvrđeno je da ih oko 40 posto opušak baca pravilno, odnosno u kantu za otpatke, a 44 posto nepropisno bacivši opušak na zemlju ili na travu, pored kontejnera za otpad, u vodu ili kanalizacijski šaht.

Mnogi su uvjereni da je bacanje opuška u kanalizaciju bolje rješenje od bacanja u prirodu – ali nije tako. Opušci cigareta sadrže plastiku i više od 150 otrovnih tvari, koje će prije ili kasnije završiti u našem okolišu, pa i kroz kanalizacijski šaht, piše N1 Slovenija.

“Ako ostatak cigarete bacimo u kanalizaciju, vjerojatno će ga uhvatiti filtri gradskog pročistača otpadnih voda, to će zagaditi blato i ograničiti kompostiranje. Velik dio tog mulja se spali pa će dio zahvaćenih filtera završiti kao druga spaljena plastika”, upozoravaju Ekolozi bez granica.

“Ako pročistač ne zaustavi opušak, njegov put će biti isti kao da je bačen direktno u okoliš, samo nešto duži. Jedan opušak može zagaditi tisuću litara vode i zato je važno odlagati ga samo kao miješani komunalni otpad”, ističu Ekolozi bez granica.

U ljubljanskoj tvrtci za gospodarenje otpadom “Snaga” također su jasni da opuške treba odlagati među miješani otpad, a ne u prirodu, odvode ili spremnike za biološki otpad jer će u okoliš ispuštati otrove i sitne plastične čestice.

Plastika u filtrima cigareta će se razgrađivati i do deset godina, a u okoliš će se ispuštati i štetni arsen i olovo.

Podaci globalne mreže koja se bori za čišćenje opušaka iz prirode, Let’s Do It World, pokazuju da duhanska industrija svake godine proizvede šest tisuća milijardi cigareta, a oko 75 posto, odnosno 4500 milijardi godišnje, završi u prirodi.

Više opušaka nego ribe

Tri četvrtine ljudi i dalje je uvjereno da su opušci većinom od papira ili pamuka te da zbog toga nisu toliko štetni za okoliš, a to je pogrešno. Ako se trend ne zaustavi, 2030. godine u morima će biti više opušaka nego ribe, upozoravaju Ekolozi bez granica.

Istraživanje je pokazalo da je u kasnim večernjim satima udio nepropisno zbrinutih opušaka bio čak pet puta veći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar