Utjecajni ruski medij analizirao Vučićevu izjavu o gradnji ruskih baza u Srbiji

Regija 15. kol 202215:43 > 16:11 0 komentara
ANDREJ ISAKOVIC / AFP, Ilustracija

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze zvučala je prilično suzdržano i doživljena je kao njegova namjera da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da s druge ne kvari odnose s Moskvom, ocjenjuje utjecajni moskovski dnevnik Kommersant.

Dnevnik dodaje da je Vučić time razjasnio pitanje koje je zabrinjavalo mnoge u Srbiji i inozemstvu – hoće li Rusija napraviti vlastitu vojnu bazu na teritoriju Srbije. O postojanju ovakvih planova u Srbiji se razgovaralo poslije izjave ruskog veleposlanika u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka koju je dao početkom prošlog tjedna, podsjeća ruski list.

Izjava veleposlanika podigla je veliku buku u Srbiji. Mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah su zamjerili Rusiji da “širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namjerno potkopava interese Srbije u trenutku kada je pod velikom pažnjom Zapada u vezi s formiranjem nove vlade i odluke o pridruživanju sankcijama protiv Rusije”, dodaje list.

VEZANA VIJEST

Izvori Kommersanta u Beogradu, koji su, kako navodi, upoznati sa stavom srpskih vlasti, oprezne izjave predsjednika objašnjavaju nedavnom intenziviranom vojnom suradnjom Srbije i SAD-a, prije svega u vojnoj bazi Jug kod Bujanovca na jugu zemlje.

Zanimljivo je da je izjava ruskog veleposlanika, koja je podigla toliku buku u Srbiji, uslijedila samo tjedan dana nakon izjave predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka o politici službenog Beograda, piše list i citira izjavu Aleksandra Lukašenka da bi Srbija željela da sjedi na tri stolice – EU, SAD, Rusija, ali da “to više neće moći”.

“U Srbiji su ove riječi gotovo jednoglasno ocijenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktualnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog bjeloruskog saveznika”, navodi Kommersant.

List navodi riječi vanjskopolitičkog stručnjaka i bivšeg veleposlanika u Bjelorusiji, Srećka Đukića, da su srbijanske vlasti odavno trebale shvatiti da ne mogu dugo sjediti na tri stolice i da vode nojevu politiku zabijanja glave u pijesak, jer to neće uspeti ni na jednoj strani.

“Ipak, Đukić smatra da je u nadolazećim mjesecima malo vjerojatno da će kardinalne promjene u takvoj politici Beograda biti stvarne – sve dok se stolice ne krenu razmicati”, dodaje Kommersant.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.