VIDEO Cement se sipa izravno u korito Raške. Biologinja: Rijeka je mrtva

Regija 03. svi 202212:51
Izvor: N1

Snimka s društvenih mreža na kojoj se vidi kako kamion miješalica izbacuje otpad izravno u korito rijeke Raške kod Novog Pazara otkrio je višegodišnje zagađenje ove rijeke. Biologinja Ana Karanović kaže da je zbog zagađenja rijeka Raška mrtva.

Na snimci „Eko straže“ vidi se kako kamion, koji je parkiran kraj obale rijeke, sipa cement direktno u rijeku.

Rijeka Raška je poznata biolozima, ekolozima i aktivistima kao rijeka u kojoj nema životinjskog svijeta zbog desetljetnog zagađenja.

“Glavni problem ove rijeke je industrijalizacija Novog Pazara, brojne male i velike tvornice koje svoje otpadne vode prosipaju u ovu rijeku. Ona je na svom izvorištu izuzetno čista i pripada drugoj kategoriji kvalitete vode. Dok dođe do Novog Pazara, tu je peta kategorija čistoće vode. Najveći problem stvaraju amonijevi nitrati, fekalije, crijevni enterokoki, tako da ova voda nije pogodna čak ni za navodnjavanje. A uzvodno ćete videti brojne vrtove i njive“, objašnjava biologinja Ana Karanović.

Ona dodaje da su zagađivači tvornice i domaćinstva te da stanovništvo treba ne samo kažnjavati, već i educirati i osigurati im gdje da odlažu svoj otpad.

Karanović kaže da u rijeci ne samo da nema ribe, već ni žaba, vodozemaca, ili algi. “Rijeka je potpuno mrtva”, ističe biologinja.

Prema njenim riječima, Raška se ulijeva u Ibar, čime se i ta rijeka zagađuje.

“Sada kad se ova rijeka Raška, ovakva kakva je, ulije, tko zna koliko dolje nizvodno potrebno je da se ona samopročisti da bi ponovno taj živi svijet mogao živjeti u rijeci Ibar”, objašnjava Karanović.

https://twitter.com/EkoStraza/status/1520412476843896832?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1520412476843896832%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Frs.n1info.com%2Fvesti%2Fsipaju-cement-direktno-u-reku-rasku-bioloskinja-kaze-da-je-reka-mrtva%2F

Rijeka se, prema njenim riječima, može obnoviti, ali je potrebno da se u nju ne ulijevaju kanalizacija i druge otpadne vode. Dodaje da kad nema svijesti stanovništva, potrebno se osloniti na institucije koje brinu o tome.

Prema istraživanju koje je prošlog ljeta naručila lokalna samouprava u Novom Pazaru, rijeka Raška je najzagađenija u samom centru grada i nizvodno još nekoliko kilometara. Tu su istraživanja pokazala najveću koncentraciju kemijskih supstanci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar