Žigmanov ponovno izabran za predsjednika DSHV-a

Regija 17. srp 202107:25
Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Žigmanov ostaje na čelu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, odlučeno u petak navečer na izbornoj skupštini stranke, na kojoj je najavio da će ustrajati da se hrvatskoj manjini osiguraju zajamčeni mandati u predstavničkim i državnim tijelima Srbije.

Žigmanov je bio jedini kandidat za predsjednika stranke, a na izbornoj skupštini koja je održana u bačkom selu Tavankut podržalo ga je 135 od 144 izaslanika DSHV-a iz cijele Vojvodine.

U svojoj programskoj platformi pod nazivom „Za dostojanstvo i ravnopravnost Hrvata u Srbiji“ Žigmanov je naveo da će se nastaviti zalagati za njihovo pravo na sudjelovanje u procesima donošenja odluka, što podrazumijeva uvođenje instituta zajamčenih mandata u predstavničkim tijelima Srbije, na svim razinama vlasti.

U svojemu izlaganju okupljenim izaslanicima u mjesnom Domu kulture podsjetio da domicilna država prema hrvatskoj manjini ne ispunjava obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta, prije svega u Skupštini Srbije.

Žigmanov je rekao da će se nastaviti boriti za jednake mogućnosti sudjelovanja u javnom životu, obrazovanju, kulturi, informiranju i službenoj uporabi hrvatskog jezika te zapošljavanja u državnim i javnim institucijama.

Dodao je kako je i pored brojnih otvorenih problema vodstvo DSHV-a uspjelo ostvariti znatna postignuća – ušlo se u posjed rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, dobiven je prostor za hrvatske udruge u Beogradu, otvoren Lektorat za hrvatski jezik u Novome Sadu, počela se graditi Hrvatska kuća u Subotici.

Naveo je kako je to postignuto zahvaljujući suradnji prije svega s hrvatskom Vladom, odnosno s premijerom Andrejom Plenkovićem, hrvatskim županijama te predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na skupštini su, među ostalim, bili nazočni i potpredsjednici Hrvatske demokratske zajednice – Željka Bušić, koja je bila i izaslanica Andreja Plenkovića, i osječko-baranjski Ivan Anušić.

„Materijalna potpora matične domovine je važna, no presudno je da se Hrvatima u Srbiji pruži politička potpora, u kojoj će se jasno stati iza njihovih interesa“, izjavio ovom prigodom župan Anušić, i pružio potporu vodstvu DSHV-u.

Tomislav Žigmanov treći je predsjednik DSHV-a od utemeljenja stranke. Prvi mandat predsjednika preuzeo je listopadu 2015. od dotadašnjeg lidera Petra Kuntića.

DSHV je osnovan 15. srpnja 1990. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u Subotici kao politička stranka “u kojoj se oblikuju, izražavaju i zastupaju kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini radi ostvarivanja političkih, kulturnih, gospodarskih i drugih ciljeva”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.