Zovko za N1: Milanović i Most pumpaju ekstremnu desnicu među Hrvatima u BiH

Regija 24. tra 202212:00 > 13:18 3 komentara

Jedna od glavnih tema u najnovijem sukobu na relaciji Milanović-Plenković jest i izborni zakon u BiH. Ističu rokovi za pokretanje izbornog procesa, sva je prilika da će susjedi na izbore po važećem zakonu. Što to znači za Hrvate u BiH, što bi im donio bojkot izbora i tko je najodgovorniji za propast pregovora oko reforme izbornog zakonodavstva? Gošća Intervjua tjedna Točke na tjedan bila je Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, potpredsjednica vanjskopolitičkog odbora i delegacije za odnose s BiH. Govorila je i o potresu koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu i kapacitetima te države da provede nužne poslove sanacije, pomoći stanovništvu i obnove.

Hercegovinu je u petak pogodio snažan potres magnitude 6,1. Zovko kaže da je saniranje pod kontrolom općinskih vlasti, no još se ne zna kolike su točno materijalne štete.

Istaknula je da je BiH potrebna politička stabilnost kako bi dobila status kandidata za Europsku uniju i dobila sredstva. “Potresi i poplave su u BiH su očekivani.. Hrvatska i EU može pomoći putem sredstava”, dodala je.

vezane vijesti

Prokomentirala je i to što se gradonačelnik Stolca Bošković odbio se sastati s članovima predsjedništva BiH. Rekla je da Komšić nikad nije izrazio sklonost da pomogne gradovima gdje su Hrvati u većini. “Gradonačelnik je sigurno bio zauzet. U ovakvim tragedijama treba pozvati na spuštanje tenzija u BiH.”

O reformi izbornog zakona

Zoran Milanović kaže da ni Andrej Plenković ni HDZ nisu iskoristili utjecaj koji imaju u EU-a kako bi osigurali promjenu izbornog zakona i da su zavarali Hrvate u BiH kad su ga obećavali. Željana Zovko odbacuje takve tvrdnje.

“Milanović bi trebao biti bolje upoznat s onim što smo učinili u ovako kratkom roku o problemima Hrvata u BiH u vezi izbornog zakona… Ono što Milanović tvrdi su populističke teze kojima pokušava da diao Hrvata u BiH koji je na granici očaja rascjepi i pokaže da su već živi sahranjeni. Mogao bi iskoristi svoj utjecaj na kolege socijaliste, kod kojih doživljavam najveći otpor – kolega iz Nizozemske i Njemačke. Nije dovoljno reći da nešto ne funkcionira, a da ne pokažete dokaze što ste vi napravili”, rekla je.

Može bi Vladin bojkot Milanovića štetiti, odgovara: “Ne vjerujem da će štetiti.”

Vjeruje da RH ulazak BiH u EU podržava više od nekih u BiH.

Smatra da Milanović želi oteti glasove HDZ-u u BiH. “Imamo ključne izbore u Francuskoj, ekstremna desnica je danas izrasla u Frankensteina, Milanović po toj istoj matrici razgrađuje HDZ Hrvatske, a njegovi suradnici to rade putem Mosta i stvaranjem stranaka poput Hrvastke republikanske stranke”, navela je Zovko i složila se s konstatacijom da Milanović i Most u BiH raspiruju ekstremnu desnicu. “Apsolutno, dižete li ekstremnu desnicu koja se ne može dostići, očigledno je što je na djelu.”

Na pitanje je li Čović dobar kandidat, rekla je da je “Čović predsjednik Hrvatskog narodnog sabora te da su oko njega okupljene stranke koje su oporba HDZ-u, ukazale povjerenje kao jedinom kandidatu koji ih u ovom trenutku može predstavljati”.

Smatra li neuspjehom činjenicu da do reforme izbornog zakona nije došlo, odgovorila je: “Ovdje se uvijek kaže da je BiH američka beba kao i Kosovo. Mora se angažirati najviša razina američke administracije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare