Ministarstvo: Pitanje Đokovićeve vize još je otvoreno

Sport Klub 10. sij 202212:08
REUTERS/Kelly Defina

Australski ministar za imigraciju Alex Hawke razmatra hoće li najboljem svjetskom tenisaču Novaku Đokoviću ponovo ukinuti vizu nakon što je savezni sud prethodno poništio tu odluku, glasnogovornik ministarstva imigracija.

Australski sud ranije u ponedjeljak poništio je ukidanje vize Đokoviću i naložio australskoj vladi da plati sudske troškove i pusti tenisača iz imigracijskog pritvora.

Sudac Anthony ocijenio je da je odluka vlade da teniskoj zvijezdi ukine vizu “nerazumna” jer je Đoković ispunio sve što je bilo traženo da dobije medicinsko izuzeće za ulazak u Australiju i nastup na Australian Openu.

Iz ministarstva imigracija, međutim, naglašavaju da je sud odluku o poništenju vize ukinuo iz proceduralnih razloga.

Australski ministar imigracija ima diskrecijsko pravo Đokoviću, i bilo kome drugome, zabraniti ulazak u zemlju.

“Nakon današnje odluke saveznog suda temeljene na proceduralnim razlozima, ostaje na diskrecijskom pravu ministra Hawkea da razmotri ukidanje vize Novaku Đokoviću na temelju članka 133C Zakona o imigraciji”, rekao je glasnogovornik.

To je prvi komentar resornog ministarstva na nastalu situaciju.

“Ministar trenutno razmatra to pitanje i proces ostaje otvoren”, kazao je glasnogovornik.

Prethodno su Đokovićevi odvjetnici na sudu dokazali da su Đokoviću vlasti odobrile ulazak u zemlju na temelju medicinskog izuzeća od cijepljenja pošto je 16. prosinca bio pozitivan na koronavirus. Sudac je to prihvatio i presudio da viza nije trebala biti poništena te da se Đokovića pusti iz prihvatnog centra za migrante.

Australska vlada pak kaže da strani državljani nemaju pravo zajamčenog ulaska u Australiju te je dovela u pitanje njegovo traženo izuzeće i naglasila da čak i ako Đoković dobije sudski postupak, zadržavaju pravo da ga ponovno pritvore i udalje iz zemlje.

Nešto ranije je došlo do kaotičnih scena ispred zgrade u kojoj je ured Đokovićevih odvjetnika. Vjerujući da je najbolji svjetski tenisač ondje, stotine njegovih fanova mašući srpskim zastavama okupilo se ispred nje. U jednom trenutku su okružili i blokirali policijsko vozilo pa je policija morala intervenirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar