Istraga zaključila: Mladi velemajstor “vjerojatno varao”, ali dokaza – nema

Quentin Bassetti / AFP / Profimedia / Pixabay / Ilustracija

Šahovski velemajstor, tinejdžer Hans Niemann "vjerojatno je varao" u više od 100 online mečeva, uključujući i one s novčanim nagradama, zaključeno je u istrazi jedne od najpopularnijih web stranica u sportu.

Chess.com objavio je u utorak, mjesec dana nakon što je izbila kontroverza na vrhunskom turniru kada je svjetski šahovski prvak Magnus Carlsen optužio 19-godišnjeg Amerikanca za varanje, izvješće na 72 stranice. Prema izvješću, na koje se prvi referirao Wall Street Journal, Niemann je glavnom šahovskom direktoru web stranice privatno priznao da je varao 2020., što je dovelo do njegove privremene zabrane na ovoj platformi.

vezane vijesti

U izvješću stoji da je Chess.com zatvorio Niemannov račun u rujnu, s obzirom na njegova prethodna priznanja varanja, sumnje u njegovu nedavnu igru ​​i zabrinutost zbog strelovitog, nedosljednog, uspona u njegovom rangu.

“Iako ne sumnjamo da je Hans talentiran igrač, primjećujemo da su njegovi rezultati statistički izvanredni”, stoji u izvješću.

Niemann je ranije javno priznao da je varao u online mečevima u dobi od 12 i 16 godina, ali istraga je utvrdila da je varao i u novije vrijeme.

Niemann nije odgovorio na CNN-ov zahtjev za komentar.

Chess.com ima milijune korisnika i nudi više od 10 milijuna šahovskih partija dnevno, tvrde njegovi vlasnici. Za otkrivanje sumnje na varanje, web-mjesto koristi softver koji označava sumnjive poteze uspoređujući poteze igrača s onima koje predlaže šahovski mehanizam. Prema izvješću, manje od 0,14 posto igrača ikada vara na stranici.

Carlsenove optužbe

Kontroverza je započela prošlog mjeseca, kada je svjetski šahovski prvak Magnus Carlsen optužio Niemanna za varanje na 350.000 dolara vrijednom Sinquefield Cupu u St. Louisu u Missouriju.

“Vjerujem da je Niemann varao više – i to u posljednje vrijeme – nego što je javno priznao”, rekao je 31-godišnji Norvežanin u izjavi objavljenoj na Twitteru.

“Njegov napredak na ploči bio je neobičan, a tijekom naše utakmice u Sinquefield Cupu imao sam dojam da nije bio napet ili čak potpuno koncentriran na igru ​​u kritičnim pozicijama, dok me nadigravao s crnim figurama na način za koji mislim da samo šačica igrača može učiniti. Ova igra je doprinijela promjeni moje perspektive”.

Carlsen se povukao s turnira nakon poraza od Niemanna. Globalno upravno tijelo šaha, FIDE, objavilo je prošli tjedan da istražuje Carlsenove optužbe.

Šah iznad ploče igra se licem u lice, a ne online. Carlsen nije naveo detalje o tome kako je Niemann varao.

U intervjuu za St. Louis Chess Club prošlog mjeseca, Niemann je rekao da nikada nije varao u igrama na ploči.

“Varao sam u nasumičnim partijama na Chess.com. Bio sam suočen, priznao sam. I ovo je najveća pojedinačna greška u mom životu”, rekao je. “I potpuno me je sram. Govorim svijetu jer ne želim krivo predstavljanje i ne želim glasine. Nikada nisam varao u igri na ploči. I osim kad sam imao 12 godina, nikada nisam varao na turniru s novčanim nagradama”.

Prema izvješću Chess.com, varanje na otvorenom moglo bi uključivati ​​”različite metode kao što su: signali rukom od strane trenera ili pristup telefonu u kupaonici, skriveni uređaj u cipeli ili žica ili zvučni signal zalijepljen trakom tijelu”.

U izvješću stoji da Chess.com obično ne istražuje varanje tijekom društvenih igara, ali vjeruje da Niemannove izvedbe u nekim igrama uživo “zaslužuju daljnju istragu na temelju podataka”.

“Prema našem mišljenju, ne postoji izravni dokaz da je Hans varao u igri s Magnusom 4. rujna 2022. ili dokaz da je varao u drugim OTB igrama u prošlosti”, stoji u izvješću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar