Australija i Novi Zeland jedinstveni u pogledu ljudskih prava u Kini

Svijet 31. svi 202109:18
Kineska policija, Kina, policija
Noel Celis / AFP / ilustracija

Australija i Novi Zeland izrazili su u ponedjeljak ozbiljnu zabrinutost zbog događaja u Hong Kongu i situacije s ljudskim pravima u kineskoj pokrajini Xinjiang, a dvije države nastoje zauzeti jedinstveno stajalište o svom najvećem trgovinskom partneru.

Na prvom fizičkom sastanku čelnika dviju država u više od 15 mjeseci, Australija i Novi Zeland pokazali su jedinstveno stajalište prema Kini.

Putovanje između Australije i Novog Zelanda bez karantene uspostavljeno je u travnju, nakon što su obje države suzbile širenje covida-19, što je omogućilo da australski premijer Scott Morrison posjeti Novi Zeland.

Razgovori dvoje premijera bili su, između ostalog, usmjereni na Kinu. Australija je trenutno u zavadi s Pekingom, dok Novi Zeland pristupa prilagodljivije, zbog čega su politički komentatori i mediji sugerirali da Wellington ne zauzima snažno stajalište o pitanjima ljudskih prava u Kini.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern to je odbacila, rekavši da su Novi Zeland i Australija imali slične stavove o pitanjima poput trgovine i ljudskih prava.

“Vidjet ćete da su Australija i Novi Zeland u cjelini dosljedno pozicionirani na istim mjestima u vezi s tim pitanjima, pa zaista odbijam svaku sugestiju da ne zauzimamo čvrsto stajalište o tim iznimno važnim pitanjima”,  rekla je Ardern na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Morrison je podržao Ardern, rekavši da su Australija i Novi Zeland trgovačke države, ali da ni jedna nikada neće trgovati svojim suverenitetom. “Mislim da smo kao sjajni partneri, prijatelji, saveznici i zaista obitelj daleko od onih koji će nas pokušati podijeliti i da neće uspjeti”, rekao je.

U zajedničkoj izjavi oboje premijera izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog događaja u Hong Kongu i situaciji u vezi s ljudskim pravima u kineskoj pokrajini Xinjiang, te su pozvali Peking da poštuje ljudska prava ujgurskog naroda i drugih muslimanskih manjina te da odobri Ujedinjenim narodima i ostalim neovisnim promatračima nesmetan pristup regiji.

Peking niječe optužbe o masovnim uhićenjima muslimanskih Ujgura u Xinjiangu i za obračunavanje s demokratskim aktivistima u Hong Kongu.

Kina je posljednjih mjeseci pokušala ograničiti uvoz australskih proizvoda poput ječma, vina i govedine, a Svjetska trgovinska organizacija prošli je tjedan izjavila da će uspostaviti povjerenstvo za rješavanje sporova kako bi riješilo spor oko ječma.

Uoči Morrisonova posjeta, Novi Zeland je objavio da će podržati Canberru. Gospodarske veze Novog Zelanda s Kinom jačaju, a dvije su države ove godine proširile svoj sporazum o slobodnoj trgovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.