Biden i Johnson za održavanje jedinstva G7 i NATO-a prema Rusiji

Svijet 26. lip 202213:37 1 komentar
Brendan Smialowski/Pool via REUTERS

Skupina G7, čiji su se čelnici u nedjelju okupili na samitu u Bavarskoj, i NATO savez moraju "ostati zajedno" po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, ocijenili su američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson.

Čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a, sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta, stigli su danas na samit G7 koji se održava u bavarskim Alpama.

VEZANE VIJESTI

“Moramo ostati zajedno”, kazao je Biden na samom početku susreta s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Po njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin je od samog početka računao da će doći do raskola između u NATO-u i G7, ali da se to neće desiti.

“Mislim da ovo možemo prebroditi i izaći jači”, rekao je Biden aludirajući na zajednički odgovor zemalja članica NATO-a i G7 na rusku invaziju.

Britanski premijer Johnson je pred početak samita također istaknuo važnost da Zapad zadrži jedinstvo prema Rusiji.

Smatra da svjetski čelnici moraju prepoznati i priznati cijenu podržavanja Ukrajine, uključujući i porast cijena energenata i hrane, ali i shvatiti da bi platili  puno veću cijenu ako bi omogućili Rusiji da pobijedi.

“Kada bi ustuknuli, kada bi dozvolili Putinu da odcijepi velike dijelove Ukrajine i nastavi s osvajanjem ta bi cijena bila puno, puno veća. Svi to ovdje razumiju”, ocijenio je Johnson.

Sastanak na vrhu G7 odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. Tada je sastankom dominirala ruska aneksija Krima.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je uoči početka skupa G7 da Rusija provodi “igre gladi”, rekavši da je Kremlj jedini odgovoran za globalnu krizu hrane zbog čega pate najsiromašnije zemlje i domaćinstva s niskim prihodima.

Michel je rekao da Kremlj koristi “hranu kao tiho oružje rata”.

Rusija “blokira luke, napada poljoprivrednu infrastrukturu, pretvara žitna polja u ratna polja”, dodao je.

“Vrijeme ističe i EU radi na alternativama za ukrajinske poljoprivredne proizvode”, istaknuo je Michel.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.