Biden odgovorio Rusiji na smrt Navaljnog: “Uvodimo više od 500 novih sankcija”

Svijet 23. velj 202416:18 3 komentara
REUTERS/Bonnie Cash

Američki predsjednik Joe Biden u petak je najavio uvođenje više od 500 novih sankcija protiv Rusije kao odgovor na smrt ruskoga oporbenog političara Alekseja Navaljnog i dan prije druge godišnjice početka rata u Ukrajini.

“Danas najavljujem uvođenje više od 500 novih sankcija protiv Rusije zbog njezina osvajačkog pohoda na Ukrajinu i zbog smrti Alekseja Navaljnog, koji je bio hrabar aktivist, borac protiv korupcije i Putinov najžešći oporbeni protivnik”, rekao je Biden.

“Ove će sankcije biti usmjerene na pojedince povezane s Navaljnijevim zatočenjem, bit će usmjerene na ruski financijski sektor, industrijsku obrambenu bazu, nabavne mreže i na sve one koji izbjegavaju sankcije na više kontinenata. One će zajamčiti da Putin plati još višu cijenu za agresiju na strane zemlje i represiju koju provodi kod kuće.”

Druga godišnjica ruske invazije

I Kijev se sprema na obilježavanje druge godišnjice od početka ruske invazije 24. veljače 2022., za koju je naredbu izdao Putin.

Uz zapadnu vojnu i financijsku pomoć Ukrajina nastoji ponovno vratiti područja na istoku i jugu koja su sada pod ruskom kontrolom.

Sjedinjene Države i ostale zapadne zemlje već su uvele brojne sankcije Rusiji, a u srijedu su se predstavnici 27 zemalja članica EU-a dogovorili o dodatnim sankcijama protiv Kremlja.

Nove američke sankcije

Očekuje se da konkretne mjere novih američkih sankcija budu objavljene kasnije tijekom dana.

Američka televizija CNN izvijestila je da bi se one mogle odnositi izravno i na predsjednika Putina.

Biden se u četvrtak u Kaliforniji sastao sa suprugom i kćeri Alekseja Navaljnog. Žestoki kritičar Kremlja umro je prošli tjedan u ruskome zarobljeničkom logoru u Sibiru. Imao je 47 godina. Zapad želi da se provede potpuna istraga o njegovoj smrti. Među onima koji za smrt Navaljnoga okrivljuju Putina je i Joe Biden.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare