Biden predložio osmero glavnih saveznih tužitelja

Svijet 26. srp 202118:20
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Predsjednik SAD-a Joe Biden u ponedjeljak je nominirao osmero kandidata za savezne tužitelje SAD-a, uključujući glavnog saveznog tužitelja koji će, ako ga se potvrdi, nadgledati postupke u slučaju pobune 6. siječnja.

Matthew Graves, odvjetnik i bivši pomoćnik tužitelja SAD-a, Bidenov je izbor za saveznog tužitelja Kolumbijskog distrikta gdje je tužiteljstvo preplavljeno slučajevima koji se odnose na nerede 6. siječnja.

Savezni tužitelji su dali nalog za uhićenje više od 535 osoba pod optužbom za sudjelovanje u nasilju u kojem su se prosvjednici sukobili s policijom, razbijali prozore te primorali članove Kongresa i tadašnjeg potpredsjednika Mike Pencea da bježe na sigurna mjesta.

Biden je nominirao i Rachael Rollins, tužiteljicu iz Bostona, koja je dio rastućeg nacionalnog pokreta “progresivnih tužitelja” koji podržavaju nastojanja da se ukloni rasna nejednakost odbacivanjem tradicionalne kulture “odlučnog obračuna s kriminalom” koja je dovela do nesrazmjernog broja crnaca u zatvorima.

Među ostalim kandidatima su Erek Barron iz distrikta Marylanda, Nicholas Brown iz zapadnog distrikta Washingtona, Clifford Johnson iz sjevernog distrikta Indiane, Zachary Myers iz južnog distrikta Indiane, Trini Ross iz zapadnog distrikta New Yorka i Vanessa Waldref iz istočnog distrikta Washingtona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar