Bivši čuvar ruske “nuklearne aktovke” pronađen propucan u svom stanu

Svijet 22. lip 202213:11
Izvor: Ilustracija/NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Umirovljeni pukovnik ruske Federalne službe sigurnosti, koji je nedavno optužen za primanje mita, pronađen je u utorak s prostrijelnom ranom u svom stanu u selu Novi u blizini Moskve.

Umirovljeni pukovnik Vadim Zimin je s bratom pio alkoholno piće, a u jednom trenutku je otišao u drugu prostoriju. Tada je pokušao počiniti samoubojstvo, pokazuju prvi rezultati službene istrage koje su objavili ruski mediji.

Njegov brat je pozvao hitnu, a Zimin je preživio i prebačen je na intenzivnu njegu u teškom stanju.

Čuvar “nuklearne aktovke”

Zimin je u prosincu 2021. priveden pod sumnjom da je uzimao mito od poduzetnika u iznosu od 10 posto svakog posla sklopljenog na temelju državnog ugovora. Razriješen je dužnosti u Središnjoj carinskoj upravi i stavljen u kućni pritvor tijekom istrage.

Bio je zadužen za čuvanje aktovke u kojoj su bile ruske nuklearne kontrole dok je na vlasti bio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin. Zimin je nakon toga nastavio raditi u sigurnosnoj službi, a za vrijeme Vladimira Putina je napredovao do uloge pukovnika.

U javnosti postoji samo jedna fotografija Vadima Zimina.

U Rusiji postoje tri aktovke u kojima se nalaze odašiljači koji pokreću nuklearni napad ako se aktiviraju istovremeno. Jedna aktovka se nalazi pored predsjednika Rusije, a druge dvije kod druga dva najviša dužnosnika, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar