Bivši general otkrio što bi mogla biti sljedeća ruska meta: “Ako Ukrajina padne…”

Svijet 29. velj 202406:56 1 komentar
Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Mađarski parlament odobrio je pristupanje Švedske NATO-u u ponedjeljak i uklonio posljednju prepreku u povijesnom koraku te nordijske zemlje nakon desetljeća neutralnosti.

Švedska je zatražila ulazak u NATO 2022. zajedno s Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Ruska invazija na Ukrajinu učinila je Baltičko more jezerom NATO-a”, objavio je Samuel Ramani, suradnik na Institutu Royal United Services.

“Europska sigurnost upravo je napravila veliki pozitivni skok. Njegovi su učinci najneposredniji oko Baltičkog mora – od sada pa nadalje, jezera NATO-a”, napisao je estonski glavni tajnik vanjskih poslova Jonatan Vseviov.

Međutim, umirovljeni američki general Mark Hertling upozorio je da je Moskva još uvijek snažno prisutna u regiji.

“S pridruživanjem Švedske NATO savezu, mnogi objavljuju kartu na kojoj Baltičko more prikazuju kao jezerom NATO-a. No, tu postoji jedna opasnost. Većina nije čula za Kalinjingrad ili prevlaku Suwałki”, naveo je Hertling.

Prevlaka ili koridor Suwałki je slabo naseljeno područje jugozapadno od granice Litve i Poljske između Bjelorusije i ruske eksklave Kalinjingradske oblasti.

“Oni od nas koji su služili vojsku u Europi vjeruju da će to biti meta sljedeće ruske ekspanzije ako Ukrajina padne”, dodao je umirovljeni general.

Newsweek također podsjeća da je Kalinjingrad u srcu regije koja je sada okružena članicama NATO-a i ruska je eksklava između Litve i Poljske u kojoj se nalazi koncentracija ruske vojne imovine, uključujući pomorske baze, aerodrome i raketne sustave.

Prevlaka Suwałki graniči s Kalinjingradom s jedne strane, povezujući najbližeg saveznika Moskve Bjelorusiju s ruskom eksklavom, što predstavlja problem za vojne stratege koji su zabrinuti da bi to mogao biti sljedeći ruski fokus. Kako piše Newsweek, ako ruske ili bjeloruske snage zatvore prevlaku, to bi presjeklo sposobnost NATO-a da šalje pojačanja u baltičke države kopnom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare