Bivši njemački kancelar ne želi se odreći mogućnosti pregovora s Putinom

Svijet 11. srp 202206:57 3 komentara
Vladimir Putin
ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder kazao je da želi ostati u kontaktu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, unatoč tome što Moskva ne odustaje od rata s Ukrajinom.

„Ne želim se odreći mogućnosti za razgovor s predsjednikom Putinom“, kazao je Schröder za nedjeljno izdanje novina Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Schröder je bio njemački kancelar od 1998. do 2005, a pošto je napustio dužnost, povezao se s ruskim energetskim gigantima Gazpromom i Rosnjeftom. On i Putin dugogodišnji su prijatelji.

Od kada je izbio rat, Schröder je često meta kritika jer je još u kontaktu s Putinom, a nije osudio ni ulogu Rusije sukobu.

Nedavno se povukao s dužnosti u nadzornom odboru ruske energetske tvrtke Rosnjeft i odbio kandidaturu da bude u upravnom odboru Gazproma.

Komentirajući raspravu u njemačkoj javnosti vezanu za dostavu oružja Ukrajini, Schröder je kazao: „Zašto se fokusirati na dostavu oružja?“

Kazao je da ne vjeruje u vojno rješenje.

„Rat može završiti samo kroz diplomatske pregovore. Sudbina vojnika i civilnog stanovništva Ukrajine može se olakšati samo diplomatskim rješenjem“, dodao je.

Schröder je u ožujku, nedugo nakon početka agresije 24. veljače, otputovao u Moskvu i sastao se s Putinom.

„Koliko sam razumio tijekom našeg razgovora, on je zainteresiran za rješavanje problema pregovorima“, rekao je Schröder za njemačke novine.

„Kako to rješenje izgleda, može se razjasniti samo kroz pregovore“, dodao je.

Po Schröderovu mišljenju jasno je da je Ukrajina kriva zbog činjenice da su dosadašnji pregovori propali.