Bivši ruski premijer: Ako padne Ukrajina, baltičke zemlje su sljedeće

Svijet 14. lip 202210:34 > 11:01 3 komentara
REUTERS/Gleb Garanich/ilustracija

Mihail Kasjanov, prvi premijer ruskog predsednika Vladimira Putina, upozorio je da ako ruski predsjednik Vladimir Putin uspije u invaziji na Ukrajini, njegov sljedeći cilj bit će baltičke zemlje.

Kasjanov koji je sada vođa ruske oporbe bio je na funkciji premijera Rusije između 2000. i 2004. kada je Putin bio predsjednik. Prije nego je bio član Putinove administracije, imao je nekoliko uloga i u administraciji Borisa Jeljcina.

VEZANA VIJEST

Ovaj 64-godišnji političar okrenuo se protiv Putina 2008. godine kada mu je kao suparničkom kandidatu u predsjedničkim izborima bilo onemogućeno sudjelovanje iz političkih razloga.

Dvije godine kasnije postao je suosnivač Narodna slobodarska stranka “Za Rusiju bez bezakonja i korupcije” i od tada je čelnik oporbene Stranke narodne slobode ili Parnas.

U razgovoru za AFP, Kasjanov je kazao da je on poznavao drugačijeg Putina od ovoga koji je pokrenuo invaziju na susjednu Ukrajinu.

Kasjanov je također rekao da je mislio da Putin blefira kada je riječ o ratu u Ukrajini. No, kada je ruski čelnik sazvao sastanak Sigurnosnog vijeća 21. veljače, samo tri dana prije početka invazije, Kasjanov je shvatio da šef ruske države zaista namjerava započeti rat.

Dodao je da smatra da bi rat mogao potrajati i do dvije godine. Ističe da Ukrajina mora pobijediti kako bi se spriječilo širenje agresije na ostala područja u Europi.

“Ako padne Ukrajina, baltičke zemlje su sljedeće na redu”, rekao je Kasjanov, a prenosi Newsweek.

Bivši premijer vjeruje da će “kvazi-nasljednik” na kraju zamijeniti Putina, ali da će ovaj nasljednik teško zadržati kontrolu nad situacijom, pa će Rusija na kraju moći održati slobodne i poštene izbore. Dodaje da će trebati desetljeće da se Rusija “dekomunizira” i “deputinizira”. “Ovo će biti teško, osobito nakon ovog zločinačkog rata.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.