Britanija tvrdi da Rusija koristi plaćenike na prvoj crti bojišnice

Svijet 29. srp 202211:54 1 komentar
police, vojska, policija, plaćenici, wagner,
Unsplash / Ilustracija

Rusija je angažirala plaćenike na nekim dijelovima prve crte bojišnice kako bi zadržala te položaje, što ukazuje na manjak pješaštva u njezinoj vojsci, tvrdi britansko ministarstvo obrane u petak, u trenutku kada Ukrajina pojačava kontraofenzivu na jugu zemlje.

Oslanjanje na plaćenike iz ruske privatne zaštitarske tvrtke Skupine Wagner, tvrdi nadalje Britanija, još je jedan znak da je ruska vojska, šest mjeseci nakon pokretanja rata u Ukrajini, pod pritiskom.

Britansko ministarstvo, pozivajući se na obavještajne podatke, procjenjuje da plaćenici iz Skupine Wagner teško da mogu nadoknaditi gubitke koje trpi rusko regularno pješaštvo ili promijeniti tijek rata.

Borci iz Wagnera su od 2015. uobičajeno bili angažirani na specijalnim misijama te je ovo sada važna promjena, dodaje britansko ministarstvo.

KIjev je u srijedu priopćio da je došlo do “velikog preraspoređivanja” ruskih snaga prema jugu gdje se, kako tvrde britanski obavještajci, nalazi ruska 49. armija, stacionirana na zapadnoj obali Dnjepra i vrlo je ranjiva.

Britanci također tvrde da je grad Herson, koji je Rusima ključan za kopnenu opskrbu s Krima, sada praktički odsječen od ostalih područja koje je Rusija zauzela jer je ukrajinska vojska zapadnim dalekometnim projektilima teško oštetila tri mosta preko Dnjepra.

Ukrajina je sada usredotočena na svoju najveću protuofenzivu te su njezini borbeni zrakoplovi, kako tvrdi, uništili pet ruskih uporišta oko Hersona.

Ukrajinski protunapadi na jugu su uslijedili zbog pokušaja ruskih i proruskih snaga da zauzmu cijelu industrijsku regiju Donbasa na istoku, a koja uključuje oblasti Donjeck i Luhansk.

Sjedinjene Američke Države su u ratovima u Afganistanu i Iraku na usluge privatnih zaštitarskih kompanija i civilnih ‘kontraktora’ potrošile stotine milijardi dolara.

Jedna od najpoznatijih plaćeničkih tvrtki bila je tvrtka Blackwater čiji su pripadnici optuživani za velika stradavanja civila i ratne zločine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare