Čelnica bjeloruske oporbe: Smrt aktivista u Ukrajini mogla bi biti zločin

Svijet 03. kol 202115:19
Svetlana Tihanovska
Izvor: REUTERS

Čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska rekla je u utorak u Londonu da bi smrt bjeloruskog aktivista, koji je pronađen obješen u Ukrajini mogla biti zločin, no dodala je da će istraga pokazati konačnu istinu.

Vitalij Šišov, bjeloruski aktivist koji je živio u egzilu u Ukrajini, pronađen je u utorak obješen u parku blizu svoga doma u Kijevu. Ukrajinska policija objavila je da je pokrenula istragu zbog sumnji na ubojstvo.

“Radije bih pričekala rezultate istrage”, rekla je Tihanovska novinarima u Downing Streetu kad su je upitali o smrti Šišova. “Rekla bih da je to bio zločin, no ne mogu tvrditi bez ikakvih rezultata istrage”, kazala je.

Bjelorusku oporbenu čelnicu u utorak je u Londonu primio britanski premijer Boris Johnson.

“Na vašoj smo strani, podržavamo ono što radite”, rekao je Johnson Tihanovskoj u Downing Streetu. “Drago mi je što vas vidim”, dodao je.

Britanski premijer istaknuo je da Britanija ostaje dosljedna u potpori civilnom društvu i demokraciji u Bjelorusiji.

Nestanak Šišova je u ponedjeljak prijavila partnerica, nakon što se poslije trčanja nije vratio kući.

Šišov je bio čelnik organizacije Bjeloruska kuća u Ukrajini koja pomaže Bjelorusima da pronađu smještaj, poslove i pravni savjet, navodi se na stranicama udruge.

Ukrajina, Poljska i Litva postale su utočište za Bjeloruse od represije predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja se intenzivirala nakon spornih izbora prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar