Dokumenti dokazuju: Trump je pritiskao pravosuđe da proglasi izbore prevarom

Svijet 30. srp 202121:50
Donald Trump
Izvor: Mandel Ngan / AFP, Ilustracija

Bivši predsjednik Donald Trump pritiskao je dužnosnike američkog pravosuđa da ponište njegov izborni poraz i prijetio im otkazima ako ne postupe po njegovu zahtjevu, pokazuju dokumenti koje je objavila istraga u Kongresu.

Rukom pisane bilješke tadašnjeg zamjenika glavnog državnog odvjetnika Richard Donoghue, a koje je petak objavio Odbor za nadzor i reforme (glavni istražni odbor) Zastupničkog doma, otkrivaju očajničke pokušaje kojima je bivši predsjednik nastojao natjerati pravosuđe da poduzme korak bez presedana te intervenira u rezultate predsjedničkih izbora iz 2020.

Ministarstvo pravosuđa dopustilo je da pisane poruke budu predane istražiteljima u Kongresu što je dramatičan preokret Trumpove administracije koja je opetovano izbjegavala kongresnu istragu.

Bilješke otkrivaju pojedinosti iz telefonskog poziva 27. prosinca u kojem Jeffrey Rosen, koji je nekoliko dana poslije imenovan za državnog odvjetnika, govori Trumpu “Shvatite da DOJ (ministarstvo pravosuđa) ne može + neće kao čarobnim štapićem + mijenjati ishod izbora”.

“Ne očekujem da to činite”, odgovorio mu je Trump “Samo kažite da su izbori korumpirani + ostalo prepustite meni i R.(republikanskim) kongresnicima”, rekao je Trump.

Preokret ministarstva pravosuđa olakšat će istražnom odboru da ispita ključne svjedoke i prikupi dokaze protiv Trumpa u sklopu istrage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar