EU pokrenuo pravne korake protiv Mađarske i Poljske zbog prava LGBTIQ osoba

Svijet 15. srp 202112:33 > 14:03 0 komentara
mađarska, lgbt prosvjed
REUTERS/Marton Monus

Europska komisija je u četvrtak pokrenula pravni postupak protiv Mađarske i Poljske zbog kršenja prava LGBTIQ osoba.

Komisija je u četvrtak započela formalni postupak slanjem službene opomene, što je prvi korak u postupku koji je predviđen za povrede prava Europske unije. Obje zemlje imaju dva mjeseca za odgovor Komisiji. U slučaju izostanka odgovora ili neodgovarajućeg objašnjenja, Komisija može pokrenuti drugi korak u postupku, slanjem obrazloženog mišljenja. Ako se ni tada ne dođe do zadovoljavajućeg rješenja, Komisija upućuje predmet na Sud EU-a.

Postupak protiv Mađarske pokreće se zbog nedavno usvojenog zakona kojim se zabranjuje „prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” mlađima od 18 godina u školama, na televiziji te prilikom oglašavanja. Isto tako, postupak se pokreće i zbog zakona usvojenog početkom ove godine kojim se izdavači knjiga za djecu u kojima se prikazuju LGBTIQ osobe obvezuju da stave izjavu o odricanju odgovornosti da je riječ o obliku „ponašanja koje odstupa od tradicionalnih rodnih uloga“.

“Zaštita maloljetnika legitimni je javni interes koji i EU zastupa. Međutim, u ovom slučaju Mađarska je propustila objasniti zašto bi izlaganje djece LGBTIQ sadržaja bilo štetno za njihovu dobrobit ili u neskladu s najboljim interesima djeteta”, navodi Komisija.

Komisija je stoga odlučila poslati Mađarskoj službenu opomenu jer smatra da se tim zakonima krši niz europskih zakona te načela Ugovora o funkcioniranju EU-a.

Što se tiče Poljske, Komisija smatra da poljske vlasti nisu u potpunosti i na odgovarajući način odgovorile na upite o učincima “zona slobodnih od LGBT i ideologije”, koje su proglašene u nekoliko poljskih gradova i općina.

Komisija smatra da bi to moglo biti protivno zakonu EU-a koji zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošli je tjedan u Europskom parlamentu izjavila da “Europa nikad neće dopustiti da dijelovi našeg društva budu stigmatizirani zbog toga što vole koga vole, zbog svoje dobi, etničke pripadnosti, političkog mišljenja i vjerskih uvjerenja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!