EU sprema plan za smanjenje potražnje ruskoga plina

Svijet 27. lip 202221:43 > 28. lip 2022 08:06
FETHI BELAID/AFP

"Ozbiljni prekid" u opskrbi Europske unije ruskim plinom izgledan je, kazala je povjerenica za energetiku EU u ponedjeljak te pozvala zemlje da obnove svoje krizne planove za slučajeve problema u opskrbi i koriste druga goriva kad je to moguće kako bi sačuvali plin.

“Od početka ruske invazije u Ukrajinu znali smo da je moguć veliki prekid, te se sada čini izglednim”, kazala je povjerenica za energiju EU Kadri Simson nakon sastanka ministara energetike.

VEZANE VIJESTI

“Obavili smo mnogo važnoga posla kako bismo se pripremili na ovo. No sada trebamo učiniti još više”, kazala je.

Europska komisija sljedeći će mjesec predstaviti plan za države EU kojima će koordinirati njihove pripreme za buduće probleme u opskrbi plinom, budući da je Rusija već ukinula ili smanjila opskrbu 12 od 27 zemalja članica.

Plan EU utvrdit će mjere za smanjenje potražnje plina te ključne sektore u kojima bi smanjenje potražnje plina moglo poremetiti lance opskrbe, kazala je Simson.

Ranije u ponedjeljak kazala je da građani, koje se smatra “zaštićenim potrošačima” plina po pravilima EU, neće morati ograničiti korištenje plina.

Simson je kazala da su posljednji prekidi u opskrbi plinom iz Moskve Europi učinjeni kako bi se destabiliziralo europsko energetsko tržište, uzrokovala inflacija već ogromnih cijena energenata, te spriječilo zemlje da skladište plin uoči sezone grijanja u zimu.

Rusija poriče da su rezovi unaprijed planirani, te je za oštar pad u opskrbi putem plinovoda Sjeverni tok 1 ovaj mjesec okrivila probleme s opremom.

Zemlje EU velikim su dijelom odgovorne za svoje energetske politike, te je Simson pozvala nacionalne vlade da odmah reagiraju i smanje potrošnju plina, pa i smanjenjem upotrebe energenata, kako bi osigurale da su spremiša dovoljno puna kako bi se izdržali budući problemi u opskrbi tijekom zime.

Skladište plina svih zemalja članica EU zajedno popunjeno je gotovo 57%, prema podacima Gas Infrastructure Europe. Popunjenost varira od zemlje do zemlje, pa je tako njemačko skladište 57 posto puno, poljsko 97, a Mađarsko 39 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.