Europa uspostavila “humanitarni koridor” za ukrajinske izbjeglice

Svijet 02. ožu 202214:42
Ukrajina, izbjeglice, invazija, rat
REUTERS/Yara Nardi

Europska unija uspostavila je humanitarni koridor za izbjeglice iz Ukrajine. Gotovo pola milijuna izbjeglica stiglo je na poljski teritorij iz Ukrajine od početka ruske invazije prošli tjedan, rekli su u srijedu poljski dužnosnici u Varšavi.

“Imamo obvezu pomoći našim susjedima i to i činimo. Uspostavili smo humanitarni koridor i ubrzali sve procedure koje možemo s naše strane”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki prije posjeta graničnom prijelazu Korczowi s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

To je pohvalio papa Franjo u Rimu kazavši: “Vi ste prvi koji ste podržali Ukrajinu, otvorivši svoje granice, srca i vrata Ukrajincima koji bježe od rata”.

Michel je rekao da je važno da sve države članice EU-a iskažu solidarnost u ukrajinskoj krizi i učine najbolje što mogu kako bi pružile potporu Ukrajincima koji bježe pred ruskim napadom.

vezana vijest

Ruska invazija, koja je počela prošli tjedan nakon višemjesečnih poricanja Moskve da upravo to sprema, natjerala je stotine tisuća civila u bijeg prema zapadu.

Osim Poljske, izbjeglice su se uputile i u druge zemlje. Gotovo 120.000 stiglo ih je u Rumunjsku, no već ih više od polovice otišlo u druge zemlje, a ostalo oko 46.000, rekao je premijer Nicolae Ciuca, kako je prenio Mediafax.

Češke vlasti registrirale su 20.000 izbjeglica iz Ukrajine.

“Izbjeglički val raste”, rekao je premijer Petr Fiala, dodajući da je vlada uspostavila hitne telefonske linije i zatražila otvaranje prihvatnih centara u svim češkim administrativnim regijama.

Deutsche Bahn je objavio da je zajedno s drugim europskim željezničkim operatorima uveo 40 međunarodnih brzih vlakova  prema Njemačkoj za prijevoz izbjeglica koje su stigle u Austriju, Češku i Poljsku.

Putovanja su besplatna kao i nastavak putovanja za one koji žele otići u zemlje kao što su Belgija, Danska, Francuska, Luksemburg, Nizozemska i Švicarska.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare