Francuska blokirala gotovo 850 milijuna eura imovine ruskih oligarha

Svijet 20. ožu 202215:59 0 komentara
Tolga Akmen / AFP / Ilustracija

Francuska je od početka rata u Ukrajini na svojem teritoriju blokirala gotovo 850 milijuna eura vrijednu imovinu ruskih oligarha - jahte, stanove, bankovne račune, izjavio je u nedjelju ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire.

“Blokirali smo osobne račune pojedinaca u vrijednosti od 150 milijuna eura, kao i kreditne linije u Francuskoj, odnosno u francuskim ustanovama”, istaknuo je gostujući u emisiji Grand Jury.

“Usto smo zamrznuli 539 milijuna eura vrijedne nekretnine na francuskom teritoriju, što je ekvivalent tridesetku nekretnina ili stanova, a blokirali smo i dvije jahte vrijedne 150 milijuna eura”, precizirao je ministar.

“Sveukupno se radi o gotovo vrijednosti u iznosu od oko 850 milijuna eura imovine ruskih oligarha koja je blokirana na francuskom teritoriju”, istaknuo je Le Maire.

U praksi blokada robe i stvari znači da je njezini vlasnici više ne mogu “koristiti, preprodati ili unovčiti”.

“S druge strane, oni se ne oduzimaju tako da država postaje njihov vlasnik te ih potom može preprodati. Da bi došlo do zapljene roba i vrijednosti, mora postojati temelj za kazneno djelo”, pojasnio je ministar.

“Sankcije štete Rusiji, štete ruskoj državi, a škode i ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu”, rekao je Le Maire, dodavši da su dosad blokirane oko 22 milijarde eura aktivnih sredstava Središnje ruske banke.

Od početka ruske ofenzive na Ukrajinu 24. veljače, zapadne zemlje su usvojile nekoliko skupina ekonomskih sankcija, na koje je Rusija odgovorila protusankcijama.

Ruska središnja banka u petak je ocijenila da je “iznimno teško” napraviti makroekonomske prognoze zbog uvedenih sankcija.

Krajem veljače je više nego udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu, koja je porasla na 20 posto u odnosu na ranijih 9,5 posto.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.