Grlić Radman za N1: Ovo je Putinov labuđi pjev, dobro uvijek pobjeđuje zlo

Svijet 24. velj 202418:27 3 komentara

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman bio je gost Igora Bobića u Dnevniku N1.

“Snažna podrška Ukrajini i apel Putinu da se vrati s okupiranih područja Ukrajine”, kaže hrvatski ministar dodajući da nepriznavanje jedne zemlje znači i nepriznavanje svih drugih zemalja. “U jednom trenutku, on poziva na povijesne prostore, a u drugim na potrebnu decifikacije, što je, zapravo, suludo”, kaže Grlić Radman govoreći o Putinu.

“Mi smo nestrpljivi, ovo su dvije godine. Nama je trebalo osam punih godina da bismo okončali i mirno reintegrirali Hrvatsko podunavlje u pravni poredak RH. Ovdje treba ulagati sva nastojanja, poiltičke i diplomatske pritiske”, kaže ministar dodajući da je “Ruska Federacija flagrantno izvršila agresiju i povrijedila načela povelje UN-a”.

“Nikakvi izgovori i nikakve specijalne vojne akcije ne mogu biti opravdanje za ovakvu agresiju bez presedana gdje najveću cijenu plaćaju nevini civili. Što je to u ljudima, kakvi su to plemeniti ciljevi koji se moraju ostvariti dok su žrtve nevini ljudi”, pita se Grlić Radman.

“Putin je u panici”

Ubojstvo Navaljnija je, kaže, dokaz da je Putin u panici.

Ministar kaže i kako saveznici ne odustaju od pomoći Ukrajini, ali da jačaju i vlastite obrambene kapacitete. “Europa se brani u Ukrajini, naše vrijednosti. Ovo nije samo podrška Ukrajini, nego i opomena nama, da u 21. stoljeću, koje je trebalo biti renesansa prava i poštivanja, mi imamo trijumf sile. Odgovoriti trijumfom sile, onda smo u problemu velikoga rata. Mi se moramo ujediniti, izvršiti pritisak kako bi se Putin vratio i odustao od svoje avanture kojoj je cijena velika. Nebrojen je broj ljudi koji su poginuli, zlostavljani, mučeni… Imate otmice djece”, govori ministar vanjskih poslova.

On kaže kako Europa nikad nije bila ovako ujedinjena. “Zamislite da je netko prije 10 godina rekao da će Ukrajina otvoriti pregovore. Pa i BiH koja je dobila kandidatski status. To je veliki napredak. EU se širi i zemlje koje žele u EU vide u njemu sigurnosnu zaštitu”, govori.

Ministar ponavlja kako je Putin u velikoj panici, traži oružja, sklapa savezništva. “On je u velikom grču, ovo je njegov labuđi pjev, njegov manevarski prostor je vrlo sužen i njegov kraj je vrlo blizu,  dobro uvijek pobjeđuje zlo”, kaže govoreći o ruskom predsjedniku.

Na pitanja o zbivanjima u susjedoj BiH, Grlić Radman kaže kako smo već navikli na različite izjave Milorada Dodika. “EU prizna samo teritorijalni integritet i suverenost, Dodik nema prostora. Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugoi je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, neudobno je sjediti na dva stolca. On ne bi trebao imati veliku dilemu”, kaže Grlić Radman i dodaje da Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali da se neće dopustiti utjecaj Rusa ili drugi maligni utjecaji koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana.

Plinski poslovi

“Ne može biti južne interkonekcije bez Hrvatske”, jasno kaže ministar na pitanje Igora Bobić.

“Složili smo se, energetska neovisnost o Rusiji je temelj, ali moramo razgovarati kako ćemo doći do toga. Mi smo saveznici, ali mora se čuti i naš glas. Poštujemo činjenicu da je 75 posto plina američko, ali ne može postojati samo jedan interes”, kaže.

Vjeruje da savezništvo neće biti narušeno. “Projekt je zajednički, najvažnija je neovisnost o ruskim energentima”, ponavlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare