HRW optužio Izrael i Hamas za navodne ratne zločine u svibnju u Gazi

Svijet 27. srp 202120:42
Izvor: MOHAMMED ABED / AFP

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) optužila je u utorak Izrael i palestinski pokret Hamas za "ratne zločine" za koje postoji sumnja da su ih počinili u sukobu u svibnju.

Od 10. do 21. svibnja u ratu između izraelske vojske i palestinskog pokreta Hamas, koji je na vlasti u Gazi, ubijeno je 260 Palestinaca, među kojima je bilo djece i boraca, a u Izraelu 13 osoba od kojih jedan vojnik, jedno dijete te jedna adolescentica.

HRW je istražio tri zračna napada izraelske vojske u tom razdoblju.

“Izraelska vojska tvrdila je da je ciljala tunele i podzemno zapovjedništvo oružanih skupina, no nije pružila nijednu pojedinost koja te tvrdnje potkrepljuje”, navodi HRW.

Organizacija dodaje da su su Izraelske vlasti “odbile” međunarodnim istražiteljima omogućiti pristup Pojasu Gaze, palestinske enklave s dva milijuna stanovnika koji žive od 2007. pod izraelskom blokadom, dodaje HRW.

Palestinske oružane skupine, ponajprije Hamas koji je na vlasti u Gazi, ispalile su više od 4300 raketa na Izrael, navodi dalje HRW.

“To su nezakoniti napadi”, kaže HRW i dodaje da priprema “odvojeno izvješće” o tim napadima.

Izraelska vojska odgovorila je priopćenjem da HRW “reciklira već ranije odbačene navode umjesto da osudi to što su Hamas i druge terorističke organizacije kršile međunarodno pravo jer su vojne operacije izvodile iz stambenih zona, džamija, škola i bolnica”.

Hamas je odgovorio da je “palestinski otpor pokušavao izbjeći civile unatoč pokoljima koje je činio izraelski okupator”.

Međunarodni kazneni sud

HRW je u utorak pozvao Međunarodni kazneni sud (ICJ) da “provede istragu” o “navedenim navodnim zločinima”.

ICJ je početkom godine objavio da je počeo istraživati navode o zločinima počinjenima 2014. na palestinskim područjima, što je Izrael odbacio, a Palestinci pozdravili.

HRW je u utorak zatražio da ICJ u istragu uvrsti i sukobe iz svibnja 2021., a riječ je o četvrtom ratu od kraja 2008., a također i “zločine apartheida”.

U travnju je HRW nazvao “apartheidom” izraelsku politiku prema izraelskim Arapima i prema Palestincima na okupiranim teritorijima čime je razbjesnio izraelske vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar