Izlazne ankete: Izbore u Italiji dobila krajnja desnica

Svijet 25. ruj 202223:39
Izvor: Alberto PIZZOLI / AFP, Ilustracija

Prve izlazne ankete nakon što su zatvorena birališta u Italiji pokazuju da će u premijersku fotelju sjesti Giorgia Meloni. Ona će voditi vladu koju mnogi već sada smatraju najekstremnijom talijanskom vladom još od ere Benita Mussolinija. Stranka Braća Italije Giorgie Meloni očekivano je osvojila glasove na nedjeljnim općim izborima. Kao čelnica koalicije krajnje desnice, čiji su partneri Liga Mattea Salvinija i Forza Italia Silvija Berlusconija, Meloni bi sada  trebala postati prva žena premijerka Italije.

Prema izlaznoj anketi izrađenoj za televiziju RAI koalicija desnog centra može očekivati 41-45 posto glasova, koalicija lijevog centra predvođena Demokratskom strankom 25,5-29,5 posto glasova, a populistički Pokret pet zvijezda 13,5-17,5 posto glasova. Centristička stranka Akcija može računati na 6,5-8,5 posto glasova.

Kako navodi Reuters to bi trebalo osigurati većinu za desnu koaliciju u parlamentu koji se bira po hibridnom proporcionalno-većinskom modelu.

Očekivano najdominantnija u desnoj koaliciji je stranka Braća Italije s 22-26 posto glasova, dok je druga Liga bivšeg ministra unutarnjeg poslova Mattea Salvinija s 8,5-12,5 posto glasova.

Najslabija članica te koalicije je konzervativna stranka Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija sa 6-8 posto glasova prema izlaznoj anketi.

Prijevremeni izbori

Najizglednije prva talijanska premijerka četrdesetpetogodišnja Meloni ublažila je imidž stranke s korijenima u postfašističkom pokretu i tvrdi da je njena stranka samo konzervativna.

Obećala je da će podupirati zapadnu politiku prema Ukrajini i da neće preuzimati nepotrebne rizike s gospodarstvom koje je teško pogođeno rastućim cijenama.

vezana vijest

Prijevremeni izvori raspisani su nakon pada vlade nacionalnog jedinstva, uslijed povlačenja iz koalicije Pokreta pet zvijezda, u srpnju na čelu s tehnokratskim premijerom Mariom Draghijem u kojoj nije sudjelovala jedino stranka Braćo Italije, što je utjecalo na rast njene popularnosti.

Sve predizborne ankete uoči izbora predviđale su pobjedu desne koalicije.

Zbog talijanskog izbornog sustava uobičajene su široke koalicije lijevih i desnih stranaka, koje se službeno nazivaju koalicija lijevog centra i koalicija desnog centra.

Krajnja desnica

Kada se Giorgia Meloni prvi put pojavila na političkoj sceni 2006., kao najmlađa potpredsjednica stranke Nacionalni savez, zapečatila je svoju sudbinu političarke krajnje desnice, piše CNN.

Nacionalni savez, bivši Talijanski socijalni pokret, bio je neofašistički, osnovan od strane pristaša Benita Mussolinija. Sama Meloni otvoreno se divila diktatoru u mladosti, ali se kasnije distancirala od njegove vrste fašizma – unatoč tome što je zadržala simbol vječne vatreu logotipu Braće Italije, stranke u čijem je osnivanju sudjelovala 2012. godine.

Čini se da će 45-godišnja ultrakonzervativka sada postati prva žena premijerka Italije.

Njezina ekstremno desna stranka Braća Italije, koja je, prema prvim izlazim anketama, pobijedila na općim izborima 25. rujna, dobila je samo 4,5 posto glasova na posljednjim izborima 2018. godine.

Njezina je popularnost od tada vrtoglavo porasla, ne malim dijelom zato što se zadržala u središtu pozornosti aktivnom prisutnošću na društvenim mrežama i održavala svoju stranku, nikad ne odstupajući od konzervativne agende koja dovodi u pitanje prava LGBT osoba, prava na pobačaj i imigracijku politiku.

Njezina je stranka također bila jedina mainstream stranka koja se nije pridružila vladi jedinstva koju je formirao Mario Draghi nakon što je administracija Giuseppea Contea pala 2021., umjesto toga zahtijevajući nove izbore, a ne još jedno tehnokratsko rješenje. Kad je Draghijeva vlada pala u srpnju, krenulo se u prijevremene izbore.

Miljenica globalnog konzervativnog pokreta, Meloni je bila omiljena štićenica američkog republikanskog stratega Stevea Bannona, koji je predvodio njezine stranačke konferencije u Italiji prije pandemije covida-19 i vlastitih pravnih problema. Bannon ju je nedavno ponovno podržao, rekavši u izjavi za CNN: “Meloni će se, poput Thatcher, boriti i pobijediti.”

Desničarka iz ljevičarske četvrti

Odgojila ju je samohrana majka u rimskoj ljevičarskoj četvrti Garbatella, daleko od turističkih atrakcija u središtu glavnoga grada. Grupa starijih muškaraca koji su sjedili na klupi u parku na središnjem trgu četvrti odmahivali su glavama na spomen njezina imena. “Ona me ne predstavlja”, rekao je vlasnik kafića Marizio Tagliani za CNN. “Ona ne predstavlja ovo susjedstvo.”

Ali, Meloni predstavlja sve veći broj konzervativnih Talijana koji se slažu s njezinim idejama o tradicionalnoj obitelji koje su u skladu s učenjem moćne Katoličke crkve. Izgledna nova talijanska premijerka nevjenčana je majka

Meloni je otvoreno protiv LBGT-a i prijeti da bi istospolne zajednice, koje su u Italiji legalizirane 2016., mogle doći pod reviziju.

Pobačaj je nazvala “tragedijom”, a regije u Italiji u kojima je njezina stranka na vlasti već su suočene s ograničenjima pobačaja i nedostatkom usluga, uključujući nepridržavanje nacionalne politike koja klinikama dopušta opskrbu pilulama za pobačaj i samo dopuštanje pobačaja do sedam tjedana, uključujući obvezno jednotjedno razdoblje čekanja za ženu da „razmisli“ o svojoj odluci – dok nacionalne smjernice propisuju 9 tjedana.

Partneri u politici

Njezini partneri u talijanskom političkom savezu desnog centra, Matteo Salvini i Silvio Berlusconi, također su dijelom zaslužni za njezinu popularnost. Berlusconi ju je imenovao svojom ministricom sporta, tijekom svoje vlade 2008., čime je postala najmlađa ministrica na toj poziciji.

Ona redovito “ratuje” sa Salvinijem, čija popularnost stalno opada. Za izbore 2018. bila je njegova mlađa partnerica u savezu desnog centra. Ovaj put je ona glavna i dala je naslutiti da, ako bude izabrana, Salviniju možda neće dati ministarski portfelj, što bi mu oduzelo moć da potencijalno sruši njezinu vladu.

Razlikuje se i od Salvinija i od Berlusconija po brojnim pitanjima, uključujući Ukrajinu, i nema nikakve veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, za razliku od svojih izbornih partnera, koji su rekli da bi željeli revidirati sankcije protiv Rusije zbog njihovog utjecaja na talijansko gospodarstvo. Meloni je umjesto toga bila nepokolebljiva u svojoj podršci obrani Ukrajine.

Dvostruka mjerila

Mogućnost da žena bude vođa u zemlji kojom tradicionalno dominiraju muškarci nameće pitanje hoće li joj se suditi prema drugačijem skupu pravila nego njezinim muškim kolegama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar