Kako bi mogao izgledati Putinov mirovni sporazum koji je Vučić nagovijestio?

Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo se obratio javnosti s televizije Pink. Osim zaliha hrane, tijekova goriva i nafte i 'Igre prijestolja' oko funkcija u novoj vladi, Vučić se osvrnuo i na rat u Ukrajini. Kako je ranije isticao da zna što su sljedeći potezi ruskog lidera Vladimira Putina, tako je i sada nagovijestio što nas čeka na geopolitičkom polju.

“Znam što nas čeka”, rekao je Vučić i predočio svoje viđenje rata u Ukrajini, ali i načina razmišljanja Vladimira Putina.

“Onog trenutka kada Vladimir Putin bude završio stvari u Seversku, Bahmutu i Soledaru, poslije toga na drugoj liniji Slavjansk- Kramatorsk – Avdejevka, uslijedit će njegova ponuda“, objasnio je predsjednik Srbije.

U slučaju da Zapad ne prihvati ponudu, ističe on – “odlazimo u pakao, a neće je prihvatiti”.

Kako sada stoje stvari na frontu?

Nakon osvajanja Lisičanska, cijela Luganska oblast pala je pod rusku kontrolu. Žestoki napadi su potom usmjereni na regiju Donjecka, osobito na gradove koje je predsjednik spominjao.

VEZANE VIJESTI

Tako su Slavjansk i Kramatorsk već tjednima pod konstantnim granatiranjem od strane Rusa. Očekivano, ubrzo je počela i ofanziva na Seversk i Bahmut, a sada separatisti iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tvrde da je Seversk već pod njihovom kontrolom.

Od ostalih gradova koje je srbijanski predsjednik spominjao, Soledar i Avdejevka još uvijek nisu na otvorenoj meti Kremlja.

Istina je da Rusija sada ulaže sve napore kako bi potpuno zauzela Donjeck, a samim tim i čitav Donbas koji čine Donjecka i Luganska Narodna Republika (DNR i LNR).

U slučaju da se predikcije Aleksandra Vučića obistine, u slučaju da regija Donbas padne pod rusku kontrolu, Vladimir Putin će konačno na adresu Zelenskog uputiti mirovni sporazum.

Vučić, pak, nije razjasnio što bi sporazum mogao podrazumijevati, ali je Kremlj više puta isticao da Ukrajina mora odustati od dijela svog teritorija. Mahom je u pitanju istok, ali i jug zemlje koji Rusija nije uspjela osvojiti u prvom naletu.

Aleksandar Vučić
REUTERS/Johanna Geron

Kontraofanziva Ukrajine

Iako je ruska vojska uspjela osvojiti cijelu regiju Luganska i brojne lučke gradove, čini se da napredovanje na jugu Ukrajine ne teče po planu Kremlja. Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu na jugu, čiji je cilj obrana teritorija, ali i uspostavljanje kontrole nad gradovima koje je Rusija već osvojila. Uz pomoć oružja sa Zapada, ukrajinske vlasti nadaju se da će iscrpiti Ruse dovoljno da zaustave njihov pohod na jug i istok.

VEZANE VIJESTI

Nije iznenađujuće što Ukrajina svim snagama želi obraniti jug. Naime, njega čine luke na Crnom moru koje predstavljaju najvažniju točku kada je riječ o trgovini, a osobito žitaricama.

Upravo iz tog razloga ih želi i Rusija. Tako je počela ofanziva na Herson i jug, ali i odgovor Ukrajine.

Južna komanda Ukrajine je prije nekoliko dana pogodila skladište streljiva u gradu Nova Kahovka koji je pod ruskom kontrolom, što je rezultiralo masovnom eksplozijom i smrću nekoliko ruskih vojnika.

“Na osnovu rezultata naših raketnih i artiljerijskih jedinica, neprijatelj je izgubio 52 vojnika, haubicu Msta-B, minobacač i sedam oklopnih i drugih vozila, kao i skladište streljiva u Novoj Kahovki”, ističe se u objavi južne komande Ukrajine.

Uz to, čelnici u Kijevu računaju na umor u ruskoj vojsci, imajući u vidu da se borbe vode već 141 dan. Britanski obavještajci u najnovijem izvješću o događajima na ukrajinskom frontu navode da je ruska vojska u problemu, da gubi zamah koji je dobila nakon osvajanja Lisičanska.

“Dotrajala vozila, oružje i taktike iz ere SSSR-a koje koristi ruska vojska ne pomažu da se brže osvoji Donbas, Rusija trenutno ne može priuštiti novo naoružanje”, dodaje se u izvješću.

Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Zapad će reći “ne”

Prema navodima predsjednika Srbije, u ovoj situaciji se pita Zapad, tako će i čelnici zapadnih zemalja odlučivati o mirovnom sporazumu s Rusijom.

Putin je više puta odbijao sastati se sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, jer ne postoji konkretni sporazum o kojem bi mogli raspravljati.

Upravo zato je Kremlj jasan – kada dokument bude na stolu, za isti će sjesti i Putin. Ipak, njegov kolega iz Srbije smatra da Zapad neće prihvatiti sporazum Rusije, što može značiti samo jedno – sukob bi se mogao proširiti van granica Ukrajine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.