Katargate: Ključna osoba u istrazi korupcijskog skandala pušten iz kućnog pritvora

Svijet 29. ruj 202319:52 0 komentara
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Antonio Panzeri, ključna osoba u istrazi korupcijskog skandala koji je potresao Europski parlament, pušten je iz kućnog pritvora, potvrdilo je belgijsko državno odvjetništvo za dpa u petak.

Navodnom vođi kriminalne organizacije umiješane u skandal Katargate zabranjeno je kontaktirati ostale osumnjičenike u slučaju i mora ostati u Belgiji, rekao je glasnogovornik.

Panzeri, bivši talijanski eurozastupnik, bio je posljednji osumnjičenik pod elektroničkim nadzorom u Belgiji.

Optužen je kao glavni igrač u skandalu u kojem se nekoliko visokih dužnosnika u Bruxellesu sumnjiči da su djelovali u korist vlada Katara i Maroka u zamjenu za novac.

Tužitelji ih terete za korupciju, pranje novca i članstvo u zločinačkoj organizaciji.

Panzeri je u siječnju potpisao nagodbu s tužiteljstvom kojom se obvezao surađivati u istrazi u zamjenu za manju zatvorsku kaznu. Osim toga, trebala mu je biti zaplijenjena imovina od milijun eura.

Još jedna osumnjičena u ovom slučaju je bivša potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili koja je u svibnju puštena iz kućnog pritvora.

Još se ne zna u kojoj se mjeri optužbe mogu dokazati.

Nedavno je ured javnog tužitelja potvrdio istragu o mogućim formalnim pogreškama i potencijalnoj povredi zastupničkog imuniteta Eve Kaili.

U skandal su upleteni i još uvijek aktualni eurozastupnici Marc Tarabella i Andrea Cozzolino te Francesco Giorgi, partner Kaili.

Panzeri tvrdi da je dao Tarabelli više od 120.000 eura u gotovini u nekoliko rata za njegovu podršku u vezi s ugovorima iz Katara.

Cozzolino je navodno dobio upute od svog asistenta Giorgija o tome kako unaprijediti interese Katara i/ili Maroka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.