Kina zabrinuta zbog pogoršavanja stanja u Ukrajini

Svijet 22. velj 202208:25 1 komentar
Aleksey Filippov / AFP / Ilustracija

Kina je zabrinuta zbog "pogoršavanja" stanja u Ukrajini, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Wang Yi, ponovivši svoj poziv svim stranama da pokažu suzdržanost i razriješe razlike kroz dijalog.

Treba poštivati ​​legitimne sigurnosne zahtjeve svake zemlje, rekao je Wang američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu u telefonskom pozivu, prema priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Ubrzavajući krizu, za koju se Zapad boji da bi mogla izazvati rat, ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio raspoređivanje vojnika u dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini nakon što ih je priznao kao neovisne.

Rusija poriče bilo kakav plan za napad na Ukrajinu, ali je zaprijetila neodređenom “vojno-tehničkom” akcijom ako ne dobije opsežna sigurnosna jamstva, uključujući obećanje da se susjedna Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u.

“Situacija u Ukrajini pogoršava se”, rekao je Wang Blinkenu.

“Kina još jednom poziva sve strane na suzdržanost.”

Kina će ostati u kontaktu sa svim stranama, rekao je Wang.

U pozivu je Blinken naglasio potrebu očuvanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine usred ruske “agresije”, rekao je Ned Price, glasnogovornik američkog State Departmenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.