Krade li Rusija europske avione?

Svijet 26. ožu 202215:42 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Europska organizacija za sigurnost zračnog prometa upozorava da ruske zračne kompanije planiraju jednostavno zadržati iznajmljene avione. Postoji rizik od štete u milijardama eura.

Od stupanja zapadnih sankcija na snagu, Rusija je, prema podacima Europske službe za sigurnost letova, otuđila nekoliko stotina aviona, piše njemački magazin Spiegel. Ukoliko se ti zrakoplovi ne vrate europskim leasing-kompanijama prijete milijarde eura štete, istaknuto je tokom video-konferencije Eurocontrola.

Prema onome što je navedeno u dokumentu o sankcijama EU-a, ruske zračne kompanije imaju rok do ponedjeljka za vraćanje iznajmljenih avione. Međutim, zakon koji je 14. ožujka potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin dozvoljava ruskim kompanijama da registriraju avione iznajmljene u inozemstvu, piše Deutsche Welle.

To bi, unatoč zapadnim sankcijama, omogućilo obavljanje domaćih letova. U inozemstvu se, međutim, iznajmljene mašine mogu zaplijeniti.

Neizvjesna sudbina europskih i američkih aviona

“Većina aviona kojima bi Rusi mogli letjeti u inozemstvo su iznajmljene mašine iz Europe ili Sjedinjenih Država, a one su sada otuđene od njihovih zakonitih vlasnika – leasing-kompanija”, rekao je Henrik Hololei, zadužen za transport u Europskoj komisiji.

Izdavanjem dozvola tim avionima za obavljanje letova u Rusiji tamošnje vlasti bi “ozbiljno prekršile zakone međunarodnog zrakoplovstva i Konvenciju o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu, takozvanu Čikašku konvenciju”, rekao je Hololei. “Rusi bi tako de facto otuđili ogromno bogatstvo”, rekao je generalni direktor Eurocontrol-a Eamonn Brennan, koji je spomenuo vrijednost od više milijardi eura.

Prema podacima ruskog Ministarstva prometa, zaključno s 11. ožujkom, ruske zračne kompanije su raspolagale s ukupno 1.367 aviona, od kojih je 739, što je više od polovine, registrirano u inozemstvu. Prema podacima provajdera za avioanalitiku Cirium-a, 515 aviona koje koriste ruske aviokompanije je iznajmljeno.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!