Kremlj steže obruč: Putin “čisti Rusiju od prozapadnog smeća i izdajnika”

Svijet 05. srp 202214:02 > 14:32 0 komentara
Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP

Jednog po jednog, Ruse koje se smatra nedovoljno domoljubnima uhićuju snage sigurnosti, a Kremlj steže obruč oko društva.

Došli su po Dmitrija Kolkera, bolesnog fizičara koji je ležao na odjelu intenzivne njege. Došli su i po Ivana Fedotova, hokejašku zvijezdu, dok je odlazio s treninga okružen snimateljskom ekipom. Došli su po Vladimira Maua, rektora državnog sveučilišta, isti tjedan kada je Mau ponovno izabran u odbor ruskog energetskog diva Gazproma.

Ova uhićenja istaknutih pojedinaca u ruskom društvu šalju jasnu poruku: Gotovo svatko može biti kažnjen u Rusiji Vladimira Putina, piše New York Times.

Niz uhićenja diljem zemlje posljednjih dana daju naslutiti da Kremlj želi dodatno učvrstiti kontrolu nad društvom. To je manifestacija, čini se, Putinove izjave u ranim danima rata u Ukrajini da se Rusija mora očistiti od pro-Zapadnog “smeća i izdajnika”, izjave koja izaziva jezu.

VEZANE VIJEST

“Svaki dan izgleda kao da bi mogao biti posljednji”, kaže Leonid Gozman, 71-godišnji politički komentator koji nastavlja progovarati protiv Putina i rata, u telefonskom intervjuu iz Moskve. Priznaje da se boji da bi i on mogao biti uhićen.

Nijedna od meta posljednjih uhićenja nije bio glasan kritičar Kremlja; veliki broj najglasnijih Putinovih protivnika koji su odlučili ostati u Rusiji nakon početka rata već je u zatvoru. Ali svaki od nedavno uhićenih Rusa predstavlja jednu otvoreniju Rusiju, kakvu Putin sve češće opisuje kao egzistencijalnu prijetnju.

Spektakularna uhićenja

Način na koji su uhićeni odvedeni u pritvor namjerno je, čini se, osmišljen da podigne prašinu.

Fizičar Kolker, došao je u bolnicu u Novosibirsku prošli tjedan, bolujući od raka u poodmaklom stadiju, toliko slab da nije mogao ni jesti. Sljedeći dan, agenti sigurnosne agencije, FSB-a – nasljednika notornog KGB-a – stigli su u bolnicu i optužili ga za izdaju. Prevezli su ga u zatvor u Moskvu. Umro je u pritvoru preko vikenda.

“FSB mi je ubio oca”, napisao je njegov sin Maksim na svom društvenom profilu, pored fotografije šturog telegrama kojim su ga dužnosnici obavijestili o očevoj smrti. “Nisu čak dopustili ni da se oprostimo od njega”.

Maksim Kolker, koji je po uzoru na svog oca također postao fizičar u Novosibirsku, kaže da je Dmitri Kolker bio poznat po tome da je zapošljavao studente da rade u njegovom laboratoriju, i tako pomogao nagovoriti mlade ruske znanstvenike da ne traže posao u inozemstvu.

Sada, kaže Maksim u telefonskom intervjuu, obitelj mora vratiti tijelo Dmitrija Kolkera iz Moskve u Novosibirsk o vlastitom trošku.

Nejasno je zašto je FSB želio uhititi Dmitrija Kolkera, stručnjaka za kvantnu optiku. Državni mediji su izvijestili da je Kolker uhićen zbog sumnji da je u inozemstvo slao državne tajne. Ali kritičari Kremlja kažu da je njegovo uhićenje dio široke kampanje FSB-a da uništi slobodu mišljenja u akademskom svijetu. Još jedan fizičar iz Novosibirska, Anatolij Maslov, uhićen je zbog sumnji na izdaju. Maslov se još uvijek nalazi u pritvoru.

Ta uhićenja dogodila su se istovremeno kad i ono Vladimira Maua, vodećeg ruskog ekonomista i čelnika državnog sveučilišta koji je optužen za prijevaru.

Mau nikada nije javno kritizirao Kremlj. Štoviše, bio je jedan od 300 viših akademskih dužnosnika koji su u ožujku potpisali otvoreno pismo u kojem rusku invaziju na Ukrajinu smatraju “nužnom odlukom”. Nadalje, Mau je tek prošli tjedan izabran u odbor Gazproma.

Ipak, on je uživao reputaciju “sistemskog liberala”, kako to nazivaju stručnjaci za rusku politiku – nekoga tko radi u Putinovom sustavu, ali ga pokušava pomaknuti u smjeru koji bi bio otvoreniji i više nalik zapadnom.

VEZANE VIJEST

Njegove veze s Kremljom nisu bile dovoljne da ga spase od optužbi za prijevaru, u istom slučaju u koji je uključen rektor još jednog vodećeg sveučilišta. Kritičari kažu da je slučaj osmišljen da uguši preostale tračke neslaganja u ruskom akademskom društvu.

“Veliki neprijatelj vlade i njene stabilnosti su ljudi koji imaju znanje”, kaže Gozman, koji je radio s Mauom kao vladin savjetnik u devedesetima. “Neprijatelj je ovdje – istina”.

Ekaterina Schulmann, politologinja koja je podučavala na Mauovom sveučilištu do travnja ove godine, nazvala je instituciju “obrazovnim čvorištem za većinu civilnih birokrata u društvu”, i opisala Mauovo uhićenje kao najpoznatiji kazneni progon u Rusiji od 2016. Slučaj daje naslutiti, kaže ona, da ideološka čistoća postaje sve važnija za ruske vlasti, pogotovo u polju obrazovanja.

“U obrazovanju je važno da osoba javno iskazuje i dijeli vrijednosti, koje onda mora prenijeti studentima”, kaže Schulmann, koja je u međuvremenu postala suradnica na Akademiji Robert Bosch u Berlinu. “Tu nisu dopuštene nejasnoće u opredjeljenju”.

Pretjerana okrutnost

Putin je i sam rekao nešto slično. U govoru ovog ožujka, u kojem je naširoko kritizirao izdajnike u Rusiji, prozvao je one koji se fizički nalaze u Rusiji, ali žive na Zapadu “u svojim mislima, u svojoj ropskoj svijesti”.

Putin sve jasnije govori da istinski ruski domoljubi moraju biti odani životu i radu u Rusiji. Na ekonomskoj konferenciji u Sankt Petersburgu prošlog mjeseca, izjavio je da “stvarni, stabilni uspjeh i osjećaj dostojanstva i samopoštovanja mogu doći samo kada svoju budućnost i budućnost svoje djece vežemo za svoju domovinu”.

Vijest da je Fedotov, golman ruske hokejaške reprezentacije, potpisao ugovor s američkim klubom Philadelphia Flyers, u tom je kontekstu doživljena kao izazov. Fedotov je hokejaška zvijezda u usponu, a planirao je ovog mjeseca otputovati u SAD, izvještavaju ruski državni mediji.

Umjesto toga, u petak ga je na odlasku s treninga zaustavila skupina muškaraca, od kojih su neki bili maskirani. Odvezli su ga u kombiju, kaže TV novinar koji je vidio incident jer je u tom trenutku snimao reportažu u Fedotovu.

Navodni zločin Fedotova, pišu ruske agencije: izbjegavanje vojne službe. Ruski muškarci mlađi od 27 godina obvezni su odslužiti godinu dana vojnog roka, iako sportske zvijezde generalno uspiju izbjeći novačenje. U ponedjeljak je ruska državna agencija RIA Novosti izvijestila da je Fedotov odveden u neimenovanu bazu za obuku ruske ratne mornarice.

Ovakav tretman se javno tumači kao kazna zato što je Fedotov odabrao SAD umjesto ostanka u Rusiji. “Ne bi me iznenadilo da ga stave u neku podmornicu i pošalju na more”, citirale su RIA Novosti neimenovanog sovjetskog sportskog veterana. “Nakon toga neće seliti nikamo”.

Za Gozmana, liberalnog komentatora koji je odlučio ostati u Moskvi, sva ova uhićenja povezuje jedna stvar – pretjerana okrutnost. U Putinovom sustavu, kaže, vjerojatnije je da će država takvo ponašanje nagraditi nego kazniti.

“Sustav je izgrađen na takav način da pretjerana okrutnost od strane državnih dužnosnika rijetko kad bude kažnjena”, kaže on. “Ali pretjerana mekoća je druga stvar. Svaki dužnosnik se želi prikazati kao vrlo čvrst”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!