Ledenjacima u Njemačkoj dani su odbrojani: Za 10 godina ih možda više neće biti

Svijet 05. svi 202112:36
Pixabay/Ilustracija

Njemački ledenjaci otapaju se i brže nego što se ranije mislilo i već za deset godina ih možda neće ni biti. 

“Ledenjacima u Bavarskoj dani su odbrojani. Čak i prije nego što se mislilo”, kazao je Thorsten Glauber, bavarski ministar zaštite okoliša, istaknuvši da ih za deset godina možda više neće ni biti.

PROČITAJTE JOŠ

Bavarska je jedini dio Njemačke u kojoj ima ledenjaka.

Znanstvenici su ranije predviđali da će ledenjaci otopiti do sredine stoljeća, no otapanje se zadnjih godina dramatično ubrzalo.

U Bavarskim Alpama postoji pet ledenjaka smještenih u području Zugspitzea i Berchtesgadena. U proteklom su desetljeću izgubili čak dvije trećine svojega volumena.

“Ledenjaci nisu samo spomenik povijesti Zemlje u obliku snijega i leda, oni su istodobno termometar stanja naše klime”, rekao je Glauber.

Situacija nije dramatična samo u Njemačkoj. Studija objavljena u časopisu Nature prošli tjedan otkrila je da se otapanje ledenjaka izazvano klimatskim zatopljenjem dodatno ubrzalo u zadnjih 20 godina zbog čega, među ostalim, raste razina mora.

Po jednoj su studiji ledenjaci diljem planeta prosječno godišnje izgubili 267 milijarda tona leda u razdoblju od 2000. do 2019., što je dovoljna količina da Švicarska svake godine ostane potopljena pod šest metara vode, rekao je glaciolog iz Zuricha, Romain Hugonnet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar