Lukašenko ispričao o čemu je razgovarao s Putinom i Prigožinom

Svijet 28. lip 202308:23 0 komentara
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da je uvjerio svog ruskog kolegu Vladimira Putina da ne "uništi" grupu Wagner i njenog šefa Jevgenija Prigožina, govoreći o svojoj ulozi u zaustavljanju vojne pobune plaćenika koja je izazvala krizu u Rusiji ovog vikenda.

Lukašenko je u opisao svoje viđenje pregovora koji su doveli do toga da je Prigožin završio svoj marš prema Moskvi i rekao da je oligarh sada u Bjelorusiji prema dogovoru.

“Najopasnija stvar, koliko ja to razumijem, je ne kakva je situacija bila, nego kako mogla razvijati i kakve bi bile posljedice”, rekao je Lukašenko prema bjeloruskim državnim medijima, prenosi CNN.

“Također sam shvatio da je donesena oštra odluka – uništiti. Sugerirao sam Putinu da ne žuri. Razgovarajmo s Prigožinom, s njegovim zapovjednicima.”

Lukašenko, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika, rekao je da mu je Putin rekao: “Slušaj, Aleks, to je beskorisno. Prigožin čak ni ne diže slušalicu, ne želi ni s kim razgovarati.”

No Lukašenko je rekao da je uspio doći do šefa Wagnera i, prema njegovom iskazu, upozorio ga da će biti “zdrobljen kao buba” ako Wagnerove trupe nastave napredovati prema glavnom gradu Rusije.

“Razgovarali smo u prvoj rundi od 30 minuta psujući. Isključivo. Bilo je 10 puta više psovki (kasnije sam ih analizirao) nego normalnog vokabulara”, dodao je Lukašenko, opisujući svoju interakciju s Prigožinom.

“Naravno, unaprijed se ispričao i počeo mi sve govoriti koristeći te nepristojne riječi.”

Kremlj je Lukašenku pripisao zasluge za pomoć u deeskalaciji situacije, iako Putin ili Prigožin nisu potvrdili priču bjeloruskog čelnika o događajima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Lukašenko mogao iskoristiti osobni odnos s Prigožinom kako bi postigao dogovor, prema kojem bi Wagnerove trupe i opremu također preuzela ruska vojska.

Ruska Federalna služba sigurnosti u međuvremenu je rekla da će odustati od slučaja protiv boraca Wagnera zbog očigledne pobune.

Prigožinova pobuna označila je iznenadnu i dramatičnu eskalaciju njegove dugogodišnje svađe s ruskim vojnim zapovjednicima.

Preuzeo je kontrolu nad južnim vojnim stožerom i usmjerio svoje privatne Wagnerove trupe prema Moskvi i zatražio ostavku ministra obrane Sergeja Šojgua – poziv za koji Lukašenko kaže da je na kraju odustao tijekom rasprava.

Iako je Putin preživio događaje, čini se da je njegov položaj znatno oslabljen. U obraćanju u ponedjeljak, ruski čelnik zahvalio je plaćenicima što su donijeli “ispravnu odluku” u zaustavljanju njihovog napredovanja i ponudio im ugovore da se pridruže snagama ruskog ministarstva obrane. Također je ustvrdio da bi “oružana pobuna ionako bila ugušena”, ne precizirajući kako.

Lukašenko je u utorak rekao da je Prigožin dobio njegova osobna jamstva za sigurnost, kao i sigurnost svojih ljudi, kako bi se u subotu navečer smirila pobuna.

“U pet sati navečer nazvao me i rekao: “…Prihvaćam sve vaše uvjete. Ali… Što da radim? Stanemo – uništit će nas.” Ja kažem: “Neće. jamčim ti. Ja ću to preuzeti na sebe”, prisjetio se Lukašenko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.